Business Internaţional

Veşti bune: Economia Statelor Unite a creat 273.000 noi locuri de muncă în februarie, în creştere faţă de luna precedentă

Numărul de locuri de muncă a crescut semnificativ, în SUA, în luna februarie, ceea ce dă un impuls economiei Statelor Unite într-o perioadă în care incertitudinile cu privire la epidemia de coronavirus au speriat investorii, a comunicat, vineri, Reuters. 

Per total, economia Statelor Unite a creat 273.000 de noi locuri de muncă în cea de-a două lună din an, cu mult peste aşteptările economiştilor. Raportul lunar al Departamentului american pentru Muncă, publicat vineri, indică totodată că salariile au crescut în februarie cu 0,3%, faţă de 0,2%, în ianuarie şi că rata şomajului a revenit la minimul ultimilor 50 de ani, de 3,5%. Creşterea salariilor este şi o urmare a faptului că angajaţii au muncit mai multe ore în februarie, decât în ianuarie.

Deşi raportul nu cuantifică impactul epidemiei de coronavirus, care a început să se răspândească în Statele Unite în finalul lunii februarie, nu există semne că epidemia a lovit piaţa muncii. Numărul concedierilor a fost redus, iar IMM-urile şi companiile din sectorul serviciilor, care reprezintă 70% din economia americană, au continuat angajările.

Fed, sistemul de bănci centrale al Statelor Unite, a redus, marţi, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale la intervalul de 1,00-1,25%, într-o şedinţă de politică monetară de urgenţă. Într-o conferinţă de presă, preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus că bazele economiei americane continuă să fie solide, dar a recunoscut că „epidemia de coronavirus presupune riscuri la adresa activităţii economice".

În luna februarie, numărul de locuri de muncă din segmentul transporturilor a scăzut cu circa 4.000, acesta fiind cel mai probabil un efect timpuriu al epidemiei de coronavirus. Cu toate astea, în majoritatea sectoarelor economice numărul de locuri de muncă a crescut în ultima lună, pe primul loc aflându-se sectorul construcţiilor, cu aproape 90.000 de noi angajări.

În SUA, ritmul angajărilor a fost solid şi în ianuarie, cu 225.000 de noi angajări.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.