Business Internaţional

Vestele galbene s-au întors în Paris, poliţia a folosit gaze lacrimogene

Vestele galbene s-au întors în Paris, poliţia a...

Autor: Dorin Oancea

12.09.2020, 18:31 103

Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene şi a arestat peste 200 de persoane sâmbătă în Paris, după ce manifestanţii cunoscuţi drept „vestele galbene” s-au întors pe străzile capitalei pentru prima dată de la blocarea coronavirusului.

Mişcarea „vestelor galbene” a început la sfârşitul anului 2018, în semn de protest faţă de impozitele pe combustibili şi reforma economică, o provocare majoră pentru preşedintele Emmanuel Macron, în timp ce demonstraţiile s-au răspândit în toată Franţa.

Sâmbătă până la prânz, sute de manifestanţi s-au adunat la punctele de plecare ale două marşuri autorizate.

În timp ce un grup a pornit fără incidente, celălalt s-a confruntat cu poliţia după ce unii participanţi au părăsit ruta desemnată şi au dat foc la coşuri de gunoi şi la o maşină.

Poliţia, care a continuat să tragă cu gaze lacrimogene la mijlocul după-amiezii pentru a despărţi grupuri mici de protestatari, a arestat 222 de persoane până la ora 15.45. Mulţi au fost arestaţi pentru că transportau obiecte care puteau fi folosite ca arme.

Revenirea mişcării de protest vine în timp ce Franţa se confruntă cu o reapariţie a cazurilor de coronavirus. Cazurile zilnice de COVID-19 din ţară au atins joi un record de aproape 10.000.

O zi mai târziu, premierul Jean Castex a anunţat planurile de a accelera testele şi de a întări restricţiile în anumite oraşe, în timp ce guvernul încearcă să evite repetarea blocajului naţional din primăvară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO