Business Internaţional

Veniturile generate de înşelătoriile cu monede digitale au crescut cu 81% la nivel global în 2021, aproape de un nou record de 7,7 miliarde de dolari

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

02.01.2022, 08:42 1577

Escrocii care folosesc criptomonede au înregistrat venituri de aproape 8 miliarde de dolari în 2021, susţinuţi de o tactică relativ nouă numită „rug pulls”, conform platformei Chainalysis, citată de Business Insider.

Veniturile generate de înşelătorii au crescut la nivel mondial cu 81% prin comparaţie cu anul trecut, la 7,7 miliarde de dolari în monede virtuale, spune platforma de date crypto într-o postare care va face parte dintr-un raport mai mare privind infracţiunile efectuate cu ajutorul activelor digitale, care va apărea în 2022. Chainalysis susţine că escrocheriile reprezintă cea mai mare ameninţare pentru actualul ritm de adoptare a criptomonedelor.

Creşterea de anul acesta a fost stimulată în mare parte de apariţia aşa-ziselor scheme „rug pulls”.

Schema a devenit tot mai populară în ecosistemul finanţelor descentralizate (DeFi). Prin respectivele scheme, creatorii unui crypto-proiect – de obicei o nouă monedă – îl abandonează pe neaşteptate şi îşi însuşesc astfel fondurile utilizatorilor.

Planurile de tip „rug pulls” constituie 37% din toate înşelătoriile cu monede digitale de anul acesta, faţă de 1% în 2020, prejudiciile ajungând la aproximativ 2,8 miliarde de dolari la nivel global.

„Schemele rug pulls sunt des întâlnite în sectorul DeFi deoarece, cu un know-how tehnic potrivit, devine ieftin şi uşor să creezi noi tokeni pe blockchain, pe care să îi listezi pe un exchange descentralizat (DEX) fără un cod de audit. Deşi codurile de audit care ar depista aceste vulnerabilităţi sunt comune în acest spaţiu, ele nu sunt cerute pentru listarea pe majoritatea DEX-urilor, văzând în consecinţă atât de multe scheme rug pulls”, spune Chainalysis.

Cum au reuşit doi fraţi din Africa de Sud să se facă dispăruţi alături de 3,6 mld. dolari în Bitcoin, într-una dintre cele mai mari înşelătorii cu monede digitale de până acum

Totuşi, cea mai mare schemă „rug pulls” de anul acesta nu a început ca un proiect DeFi.

Thodex era un mare exchange centralizat din Turcia, al cărui CEO a dispărut la scurt timp după ce compania a oprit retragerile de fonduri. Astfel, utilizatorii au pierdut peste 2 miliarde de dolari în criptomonede, sau aproape 90% din banii furaţi prin scheme „rug pulls”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO