Business Internaţional

Venitul de bază garantat: eşecul elveţian s-ar putea dovedi un mare pas înainte

Acţiune de promovare din 2013 în Elveţia a unei organizaţii care militează pentru introducerea venitului de bază

Acţiune de promovare din 2013 în Elveţia a unei organizaţii care militează pentru introducerea venitului de bază

Autor: Bogdan Cojocaru

06.06.2016, 21:26 2074
Iniţiativa elveţiană a introducerii unui venit de bază pentru toţi a provocat mai multă vâlvă şi fascinaţie în străi­nătate decât în Elveţia, semn că ideea are potenţialul de a deveni un curent pe care politicienii nu-l vor putea ignora.

Iar pe măsură ce ideea se propagă, ies la lumină şi alter­native. Una este „garanţia angajării“ finanţată de stat.

Tinerii par să fie cei care sprijină cel mai mult ideea unui venit de bază universal, ceea ce face ca aceasta să aibă potenţial politic în viitor, mai ales având în vedere că sprijinul ideologic vine acum din aproape tot spectrul, de la susţinătorii pieţei libere la socialişti, scrie revista Quartz.

Aproape 80% dintre elve­ţienii care s-au dus duminică la vot au respins introducerea unui venit garantat pentru toată lumea. Deşi iniţiativa nu a avut aproape deloc sprijin politic, a adunat peste 100.000 de semnă­turi, făcând posibilă organizarea referendumului. Cei care au promovat iniţiativa nu s-au aşteptat niciodată ca aceasta să fie adoptată. Principalul scop al campaniei din Elveţia a fost de a educa publicul. Eşecul elveţian s-ar putea dovedi un mare pas înainte pentru ei şi pentru cei care au susţinut iniţiativa, deoa­rece exerciţiul de acolo a fost intens mediatizat de presa internaţională, a ajuns la public, iar reacţiile primite îi vor face să revină cu idei mai mature.

Iniţiatorii spun că „venitul de bază derivă dintr-un drept fundamental democratic gene­ral, dreptul la viaţă. Venitul de bază ar trebui să fie unul dintre drepturile omului“. Unul dintre argumentele lor pentru intro­ducerea unui astfel de venit este motivaţia de a munci.

„Un atreprenor va fi sigur că persoana vine la el pentru că vrea cu adevărat să lucreze cu el. Motivaţia va deveni o condiţie prealabilă pentru o cerere de angajare“, explică Enno Schmidt şi Che Wagner, coarhitecţii iniţiativei elveţiene privind venitul de bază garantat. „De asemenea, oamenii vor putea spune mai uşor «Nu!» unui loc de muncă neatrăgător. Ameninţarea că le vor fi luate mijloacele de trai nu va mai putea fi folosită pentru a forţa angajaţii să lucreze în condiţii proaste“.

Însă pentru majoritatea elveţienilor acest argument nu a contat. Ei s-au temut că venitul garantat le va paraliza economia eliminând orice motivaţie de a munci.  „Dacă-i plăteşti pe oameni să stea degeaba, ei vor sta degeaba“, spune pentru AFP Charles Wyplosz, profesor de economie la Institutul pentru Absol­venţi din Geneva.

O altă frică, cea de străini, a influenţat şi ea rezultatul referen­dumului. „Venitul garantat ar oferi fiecărui individ o sumă de bani elveţieni. Miliarde de oameni ar încerca să se mute în Elveţia“, a afirmat pentru BBC Luzi Stamm, parlamentar din partea Partidului Populat Elveţian. El se opune, desigur, iniţiativei.

Un alt argument este cel economic şi spune că venitul de bază poate stimula creşterea şi combate sărăcia, întărind puterea de cumpărare şi făcând mai mici inegalităţile. Pe măsură ce inegalitatea distri­buirii avuţiei devine tot mai pro­nun­ţată, tot mai puţini oameni au bani pentru a cumpăra lucruri.

Însă o economie are nevoie de o bază de consum largă pentru a menţine locuri de muncă şi ţine în viaţă companii. Venitul da bază garantat ar combate sărăcia şi ar asigură că o ţară are o clasă de mijloc puternică datorită creşterii veniturilor. Practic, venitul de bază ar avea ca efect un transfer de bani de la plătitorii de taxe cu resurse financiare mari, la care tendinţa este de a economisi, la persoanele cu venituri mici, care cheltuie apoape tot ce câştigă.

De asemenea, acest venit ar reprezenta o adaptare la evoluţia tehnologiei. În aprilie sute de persoane costumate în roboţi au mărşăluit pe străzile din Zurich cerând introducerea venitului de bază pentru a contracara creşterea numărului de locuri de muncă pierdute din cauza automatizării, notează Quartz.

Mulţi oameni din Silicon Valley sunt de acord cu roboţii din Zurich: un venit de bază universal este esenţial pentru viitorul muncii în condiţiile în care automatizarea câştigă teren. Venitul de bază ajută inovaţia permiţând oamenilor să-şi asume riscuri, să înceapă noi afaceri.

Ideea venitului de bază este veche. O mişcare notabilă de susţinere denumită “Share Our Wealth“ s-a dezvoltat în anii 1930 în SUA. Un curent similar a apărut în anii 1920 în spaţiul Commonwealth-ului britanic sub stindardul „Social Credit“.

Ţări precum Finlanda, Olanda, Canada şi Kenia vor experimenta în curând sau deja experimentează la scară redusă cu venitul garantat sub diverse forme.

Între timp, unii economişti propun în locul venitului de bază „garanţia unui loc de muncă“, ceea ce practic este un venit de bază dat cu condiţia ca beneficiarul să efectueze o muncă utilă, scrie Deutsche Welle.

Pe Bill Mitchell, un economist de stânga şi profesor la o universitate mare din Australia, nu-l conving argumentele în favoarea venitului de bază. Lui Mitchell îi surâde mai mult „garanţia de angajare“ sponsorizată de stat. Profesorul este expert în acest domeniu. Ce propune Mitchell, o idee veche, cum este şi venitul de bază, este o garanţie finanţată de stat că oricine nu poate găsi un loc de muncă în sectorul privat va primi de la autoritatea locală de profil un loc de muncă cu salariu minim.

„Prefer garanţiile de angajare ca mijloc principal de a combate sărăcia“, spune el. Economistul propune ca salariul oferit să poată susţine o viaţă socială incluzivă, cu mult peste pragul sărăciei, pentru cel care primeşte locul de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO