Business Internaţional

Vecinii din sud rămân „fideli“ Rusiei: Bulgaria amână conectarea cu reţelele de gaze din Grecia şi Turcia

Vecinii din sud rămân „fideli“ Rusiei: Bulgaria amână conectarea cu reţelele de gaze din Grecia şi Turcia

Bulgaria importă 85% din necesarul de gaze de la Rusia

Autor: Radu Bostan

02.10.2012, 00:03 571

Bulgaria va mai rămâne o vreme de­pendentă de gazele naturale ruseşti după ce a amânat până la sfârşitul anului 2014 proiectul de conectare a reţelei sale de gaze cu vecinii balcanici, din cauza unor obstacole tehnice pri­vind legarea reţelei de Grecia şi a negocierilor lente cu Turcia, scrie Thomson Reuters. Totuşi, Bulgaria se poate încălzi cu speranţa că va negocia un preţ mai mic pentru gazele vândute de Gazprom la semnarea unui nou acord cu Rusia în noiembrie.

Prin conectarea cu gazoductele greceşti şi turceşti, care ar fi trebuit realizată în 2013, Bul­garia ar putea importa gaze naturale din Azer­bai­­djan sau gaze lichefiate de la cei doi vecini din sud. Tronsonul bulgar ar putea fi punctul de plecare al proiectului Nabucco West pentru transportul gazelor naturale din regiunea Mării Caspice până în Austria. Proiectul este una dintre opţiunile susţinute de UE pentru di­versificarea surselor sale de alimentare cu gaze naturale.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, îşi acoperă 85% din consumul de gaze prin importuri de la grupul rus Gazprom, printr-o singură conductă. "Bulgaria va avea o piaţă de gaze adevărată, concurenţială, şi preţuri mai mici pentru consumatori numai după ce construieşte gazoducte până la vecini şi îşi asigură mai multe rute de alimentare şi mai mulţi furnizori de gaze", a declarat Kiril Temelkov, directorul Bulgartransgaz, opera­torul naţional al reţelei.
Bulgartransgaz va cheltui 117 mil. euro din fonduri proprii, plus finanţare UE, pentru construcţia secţiunilor bulgare ale legăturilor cu România, Grecia, Turcia şi Serbia. Inter­conectarea cu reţeaua grecească este în­greu­nată de dificultatea stabilirii unei rute pentru gazoductul de 180 km care va transporta până la 5 mld. metri cubi de gaz pe an, a spus Te­melkov.

Bulgaria a început în august construcţia unui interconector de gaze cu România, cu lungimea de 25 km, pe sub Dunăre, care ar deveni operaţional în mai 2013. Conectarea cu reţeaua Serbiei de gaze va fi gata în 2015.

Rusia îi face Bulgariei o superofertă: gazoduct gratis
Bulgaria nu va plăti pentru construcţia tronsonului de pe teritoriul său din proiectul South Stream, prin care Rusia vrea să exporte 63 mld. metri cubi de gaze naturale în Europa Centrală şi de Sud ocolind tradiţionalele ţări de tranzit ca Ucraina. În schimb, Bulgaria nu va încasa tarife de tranzit până în 2030, scrie Novinite. Aceste prevederi se vor regăsi în acordul final asupra proiectului, care va fi semnat la mijlocul lunii noiembrie, potrivit postului bulgar de televiziune bTV.
Acordurile anterioare stipulau partici­parea Bulgariei cu 30% la construcţia tron­sonului său, dar grupul Energy Holding, deţinut de stat, nu dispunea de necesarul de fonduri de 900 mil. leva (450 mil. euro).
În august, Bulgaria a obţinut o reducere de 11% la preţul gazelor importate de la Gazprom în schimbul aprobării cu prioritate a proiectului South Stream.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO