Business Internaţional

Vasele de croaziera Carnival parasesc Florida

20.07.2004, 00:00 80

Carnival, cea mai mare afacere de transport pe vase de croaziera din lume, a anuntat ultima faza din programul sau de reducere a costurilor, informeaza Financial Times.
Compania a decis inchiderea sediului din Florida a Cunard, divizia de transport transatlantic in cadrul careia opereaza vasele Queen Elizabeth 2 si mai noul Queen Mary 2.
Carnival asteapta sa economiseasca 20 mil.$ anual  prin eliminarea a 330 de locuri de munca din cadrul bazei sale de la Fort Lauderbale si prin mutarea activitatii catre baza californiana a diviziei Princess Cruises.
Cele doua marci vor imparti astfel aceasi administratie, acelasi management financiar si de IT.Compania mai spera sa mute 70 dintre membrii stafului Cunrad in California.
Aceasta relocare de personal urmeaza asimilarii birourilor din Marea Britanie ce a avut loc luna trecuta si va fi probabil urmata de includerea bazelor australiene ale companiei.
"Este o continuare a modelului initial de fuziunie", a declarat Peter Ratcliffe, fost director executiv al P&O Princess si actual director in cadrul Carnival. "In esenta nu facem decat sa economisim 20 mil.$, dar aceste mutari confirma faptul ca respectam planul asumat. La momentul respectiv, am identificat posibilitati de reducere de costuri cifrate la 100 mil.$, iar aceasta ultima decizie confirma faptul ca inca nu ne-am epuizat ideile".
In general, analistii pietei si-au exprimat suportul fata de schimbarile din cadrul Carnival, fara insa a-si modifica previziunile asupra pietei.
Oficialii firmei de investitii Lehman Brothers a afirmat: "Aceste lucruri demonstreaza o data in plus consecventa cu care Carnival isi continua planul de crestere".
Actiunile companiei sunt cotate in Statele Unite cat si in Marea Britanie si au avut o crestere de 70% din momentul fuziunii, faza care a coincis cu razboiul din Irak si cu reculul industriei de turism.
Carnival a fost infiintata in 2003 prin fuziunea americanilor de la Carnival cu britanicii de la P&O Princess. Recent, compania a anuntat o imbunatatire a previziunilor pentru 2004, dupa ce profitul din primul trimestru a fost net superior celui din aceeasi perioada a anului trecut.  




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO