Business Internaţional

Vara ploioasa de anul trecut a inecat vanzarile elvetienilor de la Nestle

25.02.2005, 00:00 24

Combinatia dintre vremea nefavorabila, materiile prime scumpe si economia europeana a fost nefasta pentru vanzarile gigantului Nestle, informeaza BBC News.



Cifra de afaceri a scazut cu 1,4% la 56,3 mld. euro in 2004 din cauza verii ploioase care a afectat vanzarile de inghetata, apa minerala si alte produse.



Astfel, cea mai mare companie alimentara din lume planuieste rascumpararea de actiuni pentru prima data, dupa ce profitul nu a atins nivelul previzionat. Compania a declarat ca va achizitiona actiuni in valoare de 651 mil. euro in acest an. Desi vanzarile din semestrul doi al anului trecut au scazut cu 4,8 procente, profitul s-a majorat cu 13% la 2,5 mld. euro, potentat de cresterea valorii pachetului de 26,4% detint la compania L'Oreal.



Cele mai slabe rezultate au fost obtinute in Europa, cea mai mare piata a Nestle, unde consumul scazut si preferinta pentru mancaruri si bauturi mai sanatoase au fragmentat cererea.



Directorul executiv Peter Brabeck crede ca Franta si Germania au fost tarile care au impiedicat cresterea. Acesta a hotarat anul trecut vanzarea unei unitati de livrare la domiciliu si inchiderea sau vanzarea a 29 de fabrici pentru a reduce cheltuielile.



Compania a declarat ca previzioneaza ca anul 2005 sa fie la fel de competitiv, mentinandu-si targetul de 5-6% de crestere.



"Sunt foarte surprins de viziunea lor", spune Edwin Slaghekke, managerul fondului de investitii Theodoor Gilissen Backiers din Amsterdam, care detine actiuni Nestle. "Este posibil sa creasca, dar cred ca vor atinge valoarea minima a previziunilor", a conchis acesta.



Peter Brabeck, care va prelua din aprilie si rolul de presedinte dupa retragerea lui Rainer Gut, a extins portofoliul de marci al companiei cu noi produse: supele cu un continut redus de grasimi Sveltesse, inghetata si iaurt, pentru a putea concura cu rivalii de la Danone. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO