Business Internaţional

Vanzarea de active aduce profituri record pentru Philips

17.04.2007, 19:40 14

Compania Royal Philips Electronic a raportat in primul trimestru al anului un profit net de 875 de milioane de euro (1,18 miliarde de dolari), de la 160 de milioane de euro inregistrat anul trecut, cresterea fiind alimentata de vanzarea actiunilor pe care Philips le detinea la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).
Reprezentantii companiei Philips au declarat ca avansul veniturilor a fost provocat de asemenea de cresterea inregistrata de diviziile de electrocasnice si de iluminat, scrie cotidianul International Herald Tribune.
"Rentabilitatea diviziilor de electrocasnice si de iluminat a fost foarte ridicata, lucru pozitiv pentru companie. Ar fi bine ca Philips sa continue drumul pe care a pornit, cu toate ca as dori sa vad crestere si in diviziile de top ale companiei", spune Pieter Wind, presedintele diviziei de brokeraj a ING Private Banking din Amsterdam.
Castigul adus de vanzarea actiunilor TSMC a fost de 733 de milioane de euro (991 mil. dolari). Vanzarile companiei au scazut cu 2,8 procente, pana la 5,99 miliarde de euro (8,10 mld. dolari), ilustrand vanzarea in luna august a diviziei de semiconductori catre fondul de investitii Kohlberg Kravis Roberts (KKR) pentru 4,3 miliarde de euro (5,58 mld. dolari).
Oficialii Philips au declarat ca, daca nu ar fi fost luat in calcul impactul negativ al reducerilor de active si al fluctuatiilor valutare, vanzarile ar fi trebuit sa creasca cu 3 procente, iar veniturile operationale cu 27 de procente. "Vom continua vanzarile de active", au precizat reprezentantii companiei, fara a mentiona daca vor cumpara inapoi mai multe actiuni sau daca vor plati dividende mai mari decat a fost initial planuit, adaugand ca grupul este in cautare de posibile achizitii.
Actiunile Phlips au crescut cu 1,11 euro, pana la nivelul de 30,46 de euro, si au fost tranzactionate cu 30,43 euro la bursa din Amsterdam.
In ceea ce priveste obiectivele financiare pentru 2007, compania Philips a fixat o crestere a veniturilor de cel putin 7,5 procente, alaturi de o crestere a vanzarilor cuprinsa intre 5 si 6 procente. Producatorul de electronice va continua realocarea de capital prin reducerea activelor detinute, continand sa faca achizitii in linie strategica si va plati dividende actionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO