Business Internaţional

Vanzarea Chrysler, suspendata: Imperiul la care visa seful Fiat e pe cale sa se destrame

10.06.2009, 00:00 21

Vanzarea Chrysler catre producatorul auto italian Fiat a fost amanata pe termen nedeterminat de judecatoarea Ruth Bader Ginsburg, care instrumenteaza finalizarea procedurilor de faliment ale companiei americane, iar Curtea Suprema de Justitie a SUA a aprobat o cerere de amanare a preluarii, scrie Bloomberg.

Daca in urma cu o luna Sergio Marchionne, directorul executiv al Fiat, dorea sa construiasca un adevarat colos in industria auto mondiala, prin preluarea unor companii rivale precum Chrysler sau Opel, divizia germana a General Motors, in prezent niciunul dintre planurile sale puse minutios la punct pare sa nu mai stea in picioare. "Nu vom renunta la parteneriat", a declarat Marchionne.
 
Primul esec: Opel
Conducerea Fiat s-a retras la sfarsitul lunii mai din cursa pentru preluarea diviziei Opel, dupa ce directorul companiei italiene nu a mai vrut sa participe la negocierile cu guvernul german care au avut loc la Berlin. La acea data, seful Fiat se declarase extrem de nemultumit de cererea venita din partea General Motors, care solicita pentru preluarea Opel un avans de peste 450 de milioane de euro sub forma unui imprumut pe termen scurt, cu mult peste cat estimasera oficialii germani ca va avea nevoie producatorul auto american. Marchionne si-a motivat decizia declarand ca nu poate risca sa ofere fonduri unei companii care nu si-a clarificat inca situatia financiara.
Decizia judecatoarei americane care instrumenteaza falimentul Chrysler face ca planul Fiat de a-si extinde afacerile peste Atlantic sa devina si el unul extrem de nesigur, mai ales ca reprezentantii celor trei fonduri de pensii care se opun preluarii au anuntat ca ar putea face recurs la hotararea initiala a curtii de a aproba vanzarea, motivand ca incheierea unui acord le-ar provoca "daune ireparabile".
 
Obama face presiuni pentru vanzare
Administratia Obama, care a sprijinit puternic urgentarea preluarii Chrysler in tot acest timp, a cerut curtii sa respinga cererea celor trei fonduri din statul american Indiana. Atat conducerea Chrysler, cat si reprezentantii guvernului au avertizat ca amanarea pentru o perioada indelungata de timp ar afecta profund sansele de reusita ale afacerii, fortand compania auto sa intre in lichidare.
Oficialii de la Casa Alba au precizat ca Fiat ar putea sa se retraga din cursa pentru preluarea Chrysler in cazul in care tranzactia nu este finalizata pana pe data de 15 iunie, iar Curtea Suprema a SUA a anuntat ca vanzarea companiei se afla deocamdata "in asteptarea unei hotarari judecatoresti".
 
Italienii nu renunta la Chrysler
Conducerea Fiat este in continuare interesata sa preia compania Chrysler, in ciuda amanarii procedurilor de faliment, potrivit unui purtator de cuvant al producatorului auto italian care a declarat ca "Fiat nu se va retrage din cursa chiar daca procedurile nu sunt finalizate pana pe 15 iunie".
Oficialii Fiat sunt in continuare destul de optimisti. "Credem ca vanzarea va fi finalizata chiar daca decizia recenta a curtii a dus la o amanare", a precizat agentia italiana Equita Sim, care ofera consultanta financiara celor de la Fiat.
In cazul in care Fiat va reusi sa incheie preluarea Chrysler, compania italiana va controla 20% din actiunile producatorului auto american. Aproape 68% din titlurile Chrysler vor fi preluate de un trust format din mai multe sindicate, restul de 12% din actiuni urmand sa revina guvernului american si celui canadian.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO