Business Internaţional

Valul de concedieri început în 2022 continuă şi în 2023 din cauza nesiguranţei economice

Valul de concedieri început în 2022 continuă şi în...

Autor: Catalina Apostoiu

05.01.2023, 22:15 533

De la giganţi tech la firme din industria bunurilor de larg consum, companiile americane se pregătesc pentru o posibilă recesiune restrân­gându-şi baza de angajaţi pentru a-şi eficientiza operaţiunile. În cazul unor companii tech, disponibilizările înce­pute în 2022 accelerează în noul an. Planul Amazon de reducere a numă­rului locurilor de muncă este cel mai amplu anunţat în sector în ultima vreme, vizând şi Europa. În Europa, inflaţia situată la maxime pe ultimele decenii şi impactul războiului din Ucraina forţează companiile să elimine locuri de muncă sau să-şi îngheţe angajările.

În SUA, din alte sectoare decât cel al tehnologiei, DoorDash, firmă de livrare de alimente, a anunţat că-şi reduce personalul cu aproximativ 1.250 de persoane, gigantul din sectorul bancar Morgan Stanley este aşteptat să înceapă o nouă rundă de disponibilizări la nivel mondial în săptămânile următoare, producă­torul de semiconductoare Intel îşi va reduce costurile cu 3 miliarde dolari în 2023.

Acestea sunt doar câteva dintre nenumăratele companii, din sectoare diverse, care şi-au anunţat planuri de reducere a numărului de locuri de muncă, potrivit Reuters.

Însă fenomenul se resimte cel mai acut în sectorul tech. Industria tech elimină locuri de muncă într-un ritm ce se apropie de cel de la începutul pandemiei, notează Bloomberg.

După un început dificil în 2020, primul an al pandemiei, companiile tech au beneficiat de pe urma boom-ului comerţului electronic şi au început să angajeze masiv. Acum, lucrurile s-au schimbat. Pentru Amazon şi Salesforce, perspectivele par să se deterioreze, cele două companii urmărind disponibilizări şi mai ample la începutul acestui an.

Amazon a anunţat recent că va elimina peste 18.000 de locuri de muncă, invocând „nesiguranţa eco­no­mică“ şi faptul că gigantul de retail online a „angajat rapid“ în timpul pandemiei. Compania anunţase în noiembrie că va elimina 10.000 de locuri de muncă.

Acum, unele dintre disponi­bili­zări vor fi operate în Europa, a anun­ţat CEO-ul Amazon, Andy Jassy, adăugând că angajaţii vizaţi vor fi informaţi începând cu 18 ianuarie, scrie Le Monde.

În Europa, unele dintre cele mai cunoscute startup-uri şi-au restrâns dramatic echipele pentru a-şi reduce costurile şi a-şi păstra lichidităţile în contextul economic dificil, potrivit sifted.eu.

Disponibilizările în sectorul tech european au început cu companii ca gigantul fintech Klarna, compania de livrări Gorillas, platforma de evenimente online Hopin şi compania de digital health Kry. Între timp, acestea s-au extins rapid în toate sectoarele.

Pe continentul european, inflaţia extrem de ridicată şi efectele războiului din Ucraina forţează companii din sectoare extrem de diverse să opereze disponibilizări sau să-şi îngheţe angajările, notează Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO