Business Internaţional

Valoarea de piata a Gazprom a atins 300 mld. dolari

08.05.2006, 00:00 18

Gazprom completeaza podiumul celor mai mari companii din lume, fiind depasita doar de Exxon Mobil si General Electric.

Valoarea de piata a Gazprom, cea mai mare companie de extractie a gazelor naturale din lume, a ajuns la 300 de miliarde de dolari (235 mld. euro), de peste patru ori mai mare decat cea de acum un an, informeaza Bloomberg.

Actiunile gigantului controlat de stat au adaugat 2,3% numai in ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta, atingand 9,97 euro la Bursa din Moscova, valoare la care capitalizarea companiei este de 300,6 miliarde de dolari (236 mld. euro). Suma este una uriasa daca tinem cont de faptul ca numai Exxon Mobil, cu 304 miliarde de euro, si General Electric, cu 287 de miliarde de euro, au o capitalizare mai mare decat gigantul rusesc. Cea mai mare companie din Romania, Petrom, are o capitalizare de circa 9 mld. euro.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a reusit sa faca din Gazprom, care contribuie cu un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, o companie ce rivalizeaza cu Exxon Mobil la titlul de cea mai puternica companie din lume.

Putin l-a numit pe Dmitri Medvedev presedinte al companiei in urma cu patru ani si l-a promovat in functia de viceprim-ministru in noiembrie anul trecut. Statul rus detine 51% din pachetul de actiuni al companiei. Actualul CEO al Gazprom este Alexei Miller.

Nivelul de 343,82 ruble (9,97 euro) reprezinta de peste patru ori valoarea inregistrata pe 6 mai anul trecut, zi in care aceste titluri au inchis sedinta la 78,38 ruble (2,27 euro).

Citigroup si-a modificat in sens pozitiv previziunile legate de evolutia actiunilor Gazprom, reprezentantii grupului financiar asteptandu-se la o evolutie in aceeasi nota si in continuare, dupa ce procentul de detinere a acestor actiuni in portofoliul investitorilor cu active de peste 3 miliarde de dolari (2,35 miliarde de euro) a crescut de peste 12 ori.

Cea mai mare banca americana a urcat previziunea pe 12 luni la 10,8 euro pe actiune si are in continuare un calificativ de "buy" pe aceste titluri.

In calculul indicelui grupului Morgan Stanley ce urmareste evolutia pietelor tarilor emergente, Capital International Emerging Markets Index, actiunile Gazprom vor detine un procentaj de 2,45% incepand cu 31 martie si de 4,79% in august, fata de numai 0,38% cat reprezinta in prezent.

Cele trei companii din top, scot in evidenta evolutia din ultimul timp de pe pietele energetice, caracterizate prin cresteri accelerate ale preturilor la petrol si gaze naturale, precum si numarul mare de achizitii si fuziuni de pe aceste piete, fapt ce ridica considerabil valoarea de piata a companiilor din aceste domenii.

In februarie, reprezentantii Gazprom se aratau interesati de achizitionarea Centrica, producatorul englez de gaze naturale, insa guvernul englez s-a aparat aprig, considerand domeniul energetic unul de importanta strategica.

Luna trecuta, conducerea Gazprom a amenintat ca va reduce volumul de gaz destinat Europei si-l va reorienta catre pietele emergente din Asia, cu un ritm de crestere net superior celui din Europa. Compania, despre care directorul executiv al Gazprom crede ca va atinge 1.000 de miliarde de dolari in valoare, detine 16% din rezervele de gaz ale lumii si produce 547,2 miliarde de metri cubi pe an, echivalentul in petrol al Arabiei Saudite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO