Business Internaţional

Vaccinul chinez Sinovac ar putea fi salvarea pentru ţările mai sărace, dar pot guvernele lumii să treacă peste trecutul înţesat de corupţie şi mită al companiei? O poveste fabuloasă şi controversată care s-a născut în vremea SARS

Vaccinul chinez Sinovac ar putea fi salvarea pentru...

Autor: Alex Ciutacu

09.01.2021, 00:02 1975

Autorităţile din Brazilia au anunţat săptămâna aceasta că au identificat o eficienţă de 78% în cazul vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de chinezii de la Sinovac, ceea ce i-ar permite să fie unul dintre vaccinurile salvatoare la nivel global, alături de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.

Vaccinul dezvoltat de Sinovac, denumit CoronaVac, utilizează o formă inactivă de Covid-19 pentru a declanşa un răspuns imunitar, o tehnologie care s-ar putea contura drept o opţiune atractivă pentru multe ţări mai sărace, în contextul în care nu trebuie ţinut la temperaturi extrem de joase, deci nu prezintă costuri ridicate din punct de vedere logistic, precum cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, potrivit Fortune.

Nici autorităţile din Brazilia, nici Sinovac nu au publicat datele care să arate că vaccinul Sinovac are o eficienţă de 78%. Autorităţile braziliene au declarat că performanţa serului este destul de convingătoare pentru a acorda o autorizare de urgenţă, însă nu a menţionat când vor ajunge datele citate în faţa publicului.

Oficialii din Brazilia pun în mişcare demersurile de autorizare vineri pentru a putea demara cât mai rapid campania de vaccinare.

„Astăzi este ziua speranţei, ziua vieţii”, a declarat Joao Doria, guvernator al statului brazilian Sao Paolo.

Sinovac a încheiat deja înţelegeri sau este în etapa negocierilor cu state precum Filipine, Indonezia, Hong Kong, Turcia şi Chile. În acelaşi timp, Sinovac împreună cu producătorul deţinut de statul chinez Sinopharm ar trebui să imunizeze 50 de milioane de oameni în China până la începutul lunii februarie, deşi Beijingul nu a autorizat în mod oficial niciunul dintre vaccinuri. Autorităţile din China au făcut primii paşi înspre autorizare anul trecut, însă nu au finalizat procedura.

Eficienţa ridicată a vaccinului Sinovac ar putea transforma serul chinez într-un succes pentru statele care nu ajung la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca prea curând, însă situaţia actuală reprezintă o şansă pentru Sinovac de a-şi spăla imaginea, în contextul în care compania fondată în urmă cu 19 ani are un trecut înţesat de acuzaţii de corupţie şi dare de mită.

Istoria Sinovac

Fondatorul Sinovac este Yin Weidong, un medic care şi-a început cariera în anii 80 în oraşul Tangshan din nordul Chinei, unde a început prin investigarea epidemiilor de hepatită, fiind angajat în agenţia municipală de sănătate. Experienţa aceasta l-a inspirat să caute mai multe soluţii durabile pentru această afecţiune.

În 1999, Yin a reuşit alături de un grup de cercetători să dezvolte primul vaccin chinez împotriva hepatitei A. Autorităţile din China au aprobat acel vaccin în 2005 şi l-au introdus în programul naţional de imunizare în 2008. În 2017, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) l-a pre-aprobat pentru export către alte pieţe.

Yin Weidong a fondat Sinova în Beijing în 2001 pentru a-şi putea extinde cercetările şi asupra altor vaccinuri.

La scurt timp după fondarea companiei, China s-a confruntat cu epidemia de SARS, un alt coronavirus, care a omorât circa 600 de persoane în China în perioada 2002-2004, conform datelor publice.

Ca răspuns la această epidemie, Yin a dezvoltat un vaccin. SARS este o boală mult mai puţin contagioasă decât Covid-19, care a dispărut în mare parte în 2004, ceea ce înseamnă că vaccinul Sinovac nu a fost niciodată necesar cu adevărat.

La mai bine de un deceniu şi jumătate de la SARS, Sinovac a descoperit că munca depusă pentru vaccin atunci ar putea fi utilă împotriva noului coronavirus – Covid-19. Yin a declarat pentru Time în luna iulie că SARS şi Covid-19 sunt ca „fraţii”, iar Sinovac a utilizat cercetările SARS pentru a dezvolta un vaccin împotriva Covid-19.

Tehnologia utilizată de Sinovac nu este una nouă, ca în cazul vaccinurilor dezvoltate în Vest în 2020. Practic, Sinovac ia o variantă activă a virusului, dezactivează abilitatea virusului de a cauza boala şi lasă doar componentele care determină corpul să declanşeze un răspuns imunitar.

După testele legate de siguranţă şi eficienţă în faza 1 şi faza 2 a studiilor clinice derulate în China, Sinovac a lansat faza 3 în Brazilia în luna iulie, într-un program la care au participat 13.000 de voluntari.

Pentru a derula studiile Sinovac a încheiat un parteneriat cu Institutul Butantan, un centru ce cercetare brazilian care reprezintă cel mai mare producător de vaccinuri din regiune. Studiile au dat rezultate bune, însă au declanşat dezbateri politice acerbe în ţara sud-americană.

În octombrie, Joao Doria, guvernatorul statului brazilian Sao Paolo, a declarat că CoronaVac ar fi cel mai promiţător candidat pentru vaccinare al ţării. Ca răspuns, preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a condamnat declaraţiile lui Doria şi a declarat că Brazilia nu va cumpăr vaccinul chinezilor.

Cu toate acestea, guvernul lui Bolsonaro pare să nu fie de acord cu promisiunea lui. Săptămâna aceasta, ministerul Sănătăţii din Brazilia a anunţat că va cumpăra 100 de milioane de doze din vaccinul Sinovac.

În acelaşi timp, Bolsonaro – cunoscut pentru că a negat pentru mult timp violenţa pandemiei – a anunţat că nu se va vaccina şi insinuează în continuare că poate nici populaţia nu ar trebui să se vaccineze.

„Nimeni nu poate forţa o persoană să ia ceva fără să ştie consecinţele”, a declarat Bolsonaro săptămâna aceasta.

Un trecut controversat

Dincolo de dezbaterea politică declanşată în contextul actual în Brazilia, Sinovac este o companie cu un trecut tumultuos.

În 2016, China l-a condamnat pe un anume Yin Hongzhang la zece ani de închisoare. El a fost director-adjunct al autorităţii de reglementare pentru medicamente şi alimente din China, iar în 2016 a recunoscut că a acceptat mită în valoare de 500.000 de dolari de la producătorii de vaccinuri în perioada 2002-2013, pentru a-i ajuta să obţină autorizaţii.

La acel moment, Yin Weidong, fondatorul Sinovac, a recunoscut la proces că i-a dat mită în valoare totală de 83.000 de dolari fostului director-adjunct al autorităţii de reglementare pentru a autoriza vaccinurile Sinovac.

Acţiunile Sinovac au scăzut atunci pe bursa din New York cu peste 20%, după declaraţia fondatorului, însă şi-au revenit ulterior.

Nici Yin Weidong, nici Sinovac nu au fost acuzate oficial pentru aceste fărădelegi, însă în februarie 2018 un grup de investitori ai companiei au încercat să preia controlul din mâinile fondatorului. Investitorii au susţinut că istoria de corupţie a fondatorului îl face nepotrivit pentru a fi în board-ul companiei, însă întreaga situaţie a fost etichetată drept o „ambuscadă”.

Mai târziu, Sinovac a detaliat public modul în care în aprilie 2018 un grup de investitori a intrat cu forţa în birourile Sinovac din Beijing şi a încercat să fure sigiliul oficial al companiei, mai multe documente legale şi financiare, cât şi sistemele informatice.

În februarie 2019, conducerea Sinovac a activat o armă financiară numită „pastila cu otravă” pentru a opri preluarea forţată, iar compania a emis 28 de milioane de acţiuni noi pentru conducere, cu scopul de a dilua controlul investitorilor asupra companiei. Sinovac a putut să declanşeze aşa-numita pastilă cu otravă – care era înscrisă în statutul societăţii – după ce conducerea a reclamat modul în care investitorii au conspirat pentru a strânge o participaţie cumulată de peste 15% în companie.

„Până când Sinovac a depistat încercarea ostilă, era prea târziu deja pentru majoritatea strategiilor prin care te poţi proteja. Asta i-a determinat să apeleze la o pastilă cu otravă, care are efecte imediate”, a declarat Wei Jiang, profesor de finanţe în cadrul Universităţii Columbia.

Pe Nasdaq, unde acţiunile Sinovac au fost listate în 2012, tranzacţionarea a fost oprită după aşa-numita pastilă cu otravă, în contextul în care era disputat numărul de acţiuni aflate la tranzacţionare. Acum, doi ani mai târziu, tranzacţionarea Sinovac rămâne oprită, întrucât lupta este încă vie în tribunalele din SUA şi din Antigua, unde se află sediul central al Sinovac. Este cea mai lungă oprire de la tranzacţionare din istoria bursei americane.

Cu acţiunile listate în SUA suspendate, Sinovac a reuşit totuşi să îşi finanţeze eforturile pentru vaccinul împotriva Covid-19.

În aprilie, Banca Beijingului, controlată de statul chinez,  a furnizat un împrumut de 8,5 milioane de dolari, cu dobândă redusă, pentru Sinovac, astfel încât producătorul de vaccinuri a putut începe construcţia primei fabrici pentru vaccinul CoronaVac, pe o suprafaţă de teren de 70.000 de metri pătraţi – teren deţinut de guvernul de la Beijing.

În lunile mai şi iunie, Sinovac a reuşit să atragă încă 32 de milioane de dolari de la investitori privaţi şi de la statul brazilian Sao Paolo pentru a accelera dezvoltarea vaccinului şi pentru a derula teste clinice.

În data de 7 decembrie, Sinvoac a primit o infuzie de capital de 515 milioane de dolari de la compania chineză Sino Biopharm pentru a-şi dubla capacitatea de producţie la 600 de milioane de doze pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO