Business Internaţional

Vaccinarea în Europa. Serbia primeşte 1 milion de doze din vaccinul Sinopharm

Vaccinarea în Europa. Serbia primeşte 1 milion de doze...

Autor: Andreea Tobias

16.01.2021, 15:30 126

Prima ţară europeană care primeşte vaccinul chinezesc Sinopharm împotriva Covid-19 este Serbia. Un avion care a transportat un milion de doze de vaccin Sinopharm a ajuns sâmbătă în Serbia.

Preşedintele Aleksandar Vucic a mulţumit preşedintelui Xi Jinping şi autorităţilor chineze pentru vaccinurile trimise.

El a spus că autoritatea de reglementare medicală din Serbia ar trebui să aprobe vaccinul Sinopharm în următoarele câteva zile, iar vaccinările ar trebui să înceapă cu Sinopharm în decurs de o săptămână, scrie Reuters.

Până în prezent, peste 20.000 de sârbi au fost vaccinaţi de la sfârşitul lunii decembrie, în principal persoanele în vârstă din centre şi lucrătorii medicali. Majoritatea a primit vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech sau vaccinul Sputnik din Rusia.

Vucic a declarat că Serbia se aşteaptă să primească încă 250.000 de doze de vaccin Sputnik şi 20.000 de doze de vaccinuri Pfizer săptămâna viitoare. De asemenea, Serbia aşteaptă să primească şi vaccinuri AstraZeneca şi Moderna până în iunie.

Între timp, ţara vecină Ungaria aşteaptă ca autoritatea sa medicală să aprobe utilizarea vaccinului Sinopharm.

În regiunea Balcanilor de Vest, vaccinarea a început doar în Serbia şi Albania. Bosnia, Kosovo, Muntenegru şi Macedonia de Nord nu au primit încă provizii din niciun vaccin.

China a aprobat vaccinul dezvoltat de Sinopharm la sfârşitul lunii decembrie. Nu au fost publicate date detaliate privind eficacitatea vaccinului, însă autorităţile spun că vaccinul are o eficacitate de 79,34%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO