Business Internaţional

Va urma un dezastru pe burse: acţiunile s-ar putea prăbuşi cu 50% - investitori

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Sebastian Tănase

13.02.2015, 00:04 13552

Anumiţi economiştii şi oamenii de afaceri avertizează că pe piaţa activelor financiare s-a format o bulă speculativă care riscă în orice moment să se spargă şi să cauzeze haos pe burse cu scăderi ale acţiunilor de până la 50%. Însă aceştia îi sfătuiesc pe investitori să nu se grăbească să vândă acţiunile deoarece anumite sectoare ale pieţelor financiare sunt cunoscute pentru randamentul ridicat pe care-l oferă în astfel de circumstanţe, scrie MoneyNews.

„Nu avem voie să fim luaţi prin surprindere de prăbuşirea burselor de valori. De fapt, ar trebui să ne aşteptăm categoric la aşa ceva“, a spus Mark Spitznagel, un manager de fond de investiţii notoriu pentru speculaţiile profitabile din timpul crizei financiare din 2008.

Spitznagel nu este singurul care preconizează un dezastru. Marc Faber, un manager de fonduri de investiţii de origine elveţiană şi autorul buletinului informativ Gloom Boom & Doom, dă vina pe politicile guvernamentale supraevaluate ale preşedintelui Obama şi pe reducerile de dobânzi efectuate de Rezerva Federală, despre care spune că „ penalizează veniturile cetăţenilor, pe cei care economisesc şi chiar şi pe părinţii noştri care sunt forţaţi să investească speculativ în acţiuni şi active imobiliare şi în orice există pe piaţă“.

De asemenea, se zvoneşte că şi miliardarul Warren Buffett, fondatorul Berkshire Hathaway, se pregăteşte pentru o eventuală criză în condiţiile în care „indicatorul Warren Buffett“, care raportează capitalizarea totală a companiilor din piaţă la PIB, sugerează un moment crucial în care acţiunile trebuie vândute pentru evitarea pierderilor  cauzate de un eventual colaps economic.

În aceste condiţii, investitorii au la dispoziţie două soluţii: fie îşi vând acţiunile şi păstrează banii acasă, fie riscă totul în speranţa de a câştiga. Sean Hyman, fondatorul Absolute Profits, consideră că există şi a treia opţiune.

„Există anumite sectoare ale pieţei a căror performanţă este garantată în următoarele luni. Acest moment este nerentabil pentru vânzarea acţiunilor“, a afirmat Hyman.

Siguranţa excesivă pe care o afişează Hyman este dată de accesul acestuia la un calendar Wall Street secret în care sunt listate 19 investiţii (în funcţie de piaţă) şi 38 de date când activele pot fi cumpărate şi vândute: Acest model poate transforma o investiţie de 1.000 de dolari în 178.000 de dolari în decursul a 20 de ani.

„Acest calendar este doar o mică parte a sistemului meu de investiţii. Am conceput, de asemenea, şi un sistem de alertă în caz de colaps financiar pentru a preveni investitorii înaintea unui astfel de eveniment. Cine ar fi folosit acest sistem ar fi putut evita criza financiară din 2000 şi pe cea din 2008“, a spus Hyman.

Într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg în 2012, Hyman a prezis că acţiunile Best Buy, un producător american de aparate electronice, vor coborî până la 11 dolari pe unitate şi vor reveni la nivelul iniţial de 40 de dolari în decursul a câteva luni. De asemenea, în 2013 într-un interviu cu Gerri Willis pentru Fox Business, Hyman a prognozat că bursa va urca până la un nivel istoric de 15.000 de puncte, deşi la momentul respectiv lichidările masive de acţiuni produceau haos pe piaţă. De fiecare dată acesta a avut dreptate.

Acum, din cauza incertitudinii financiare globale tot mai mulţi oameni apelează la cunoştinţele lui Hyman pentru îndrumare. Într-un videoclip postat recent Hyman nu numai că dezvăluie secretele calendarului Wall Street, dar arată cum funcţionează şi sistemul de alertă de colaps financiar astfel încât oricine să îl poată folosi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO