Business Internaţional

Va putea flacăra olimpică să încălzească economia britanică infectată de recesiune?

Va putea flacăra olimpică să încălzească economia britanică infectată de recesiune?

Autor: Bogdan Cojocaru

26.07.2012, 00:03 204

După ce Londra a câştigat în 2005 dreptul de a organiza anul acesta Jocurile Olimpice şi Paralimpice, beneficiile aduse economiei de acest eveniment erau considerate la fel de importante ca succesul în întrecerile sportive. Iar economia britanică, intrată între timp în cea mai puternică recesiune din ultimii 50 de ani, are nevoie de orice stimulent i se poate da. Unii analişti sunt însă sceptici că evenimentul sportiv poate face miracole.

Jocurile Olimpice (JO) de vară, găzduite de Londra pentru a treia oară, costă contribuabilii britanici cel puţin 11 miliarde de lire sterline, însă estimarea nu include preţul construcţiilor şi dezvoltării infrastructurii necesare organizării evenimentului şi nici costurile cu asigurarea siguranţei.

Guvernul britanic a promovat JO ca fiind o oportunitate istorică de a face reclamă afacerilor şi turismului, scrie Thomson Reuters. Premierul David Cameron a sugerat că evenimentul sportiv va aduce venituri de 13 miliarde lire sterline în patru ani.

Cu toate acestea, majoritatea analiştilor de la bănci şi institute de cercetare economică cred că estimările Londrei sunt optimiste, chiar dacă Jocurile vor injecta cu siguranţă o doză de viaţă în economia muribundă în al treilea trimestru.

Astfel de evenimente ar putea stimula substanţial economiile mai mici, dar având în vedere că Londra este deja una dintre principalele destinaţii turistice ale lumii, beneficiile economice de durată vor fi nesemnificative, consideră Stephen Lewis, economist-şef la Monument Securities. De asemenea, nici analiştii agenţiei de evaluare financiară Moody's nu cred că JO vor stimula substanţial economia, iar impactul dezvoltării infastructurii s-a reflectat deja.

Pe de altă parte, banca de investiţii Goldman Sachs anticipează beneficii pe termen lung, dar care nu se vor vedea prea curând. Instituţia crede că evenimentele vor aduce un aport de 0,3-0,4% la PIB în al treilea trimestru, dar trendul se va inversa în ultimele luni ale anului. Jocurile ar putea, de asemenea, duce la majorarea preţurilor locuinţelor londoneze.

Într-o analiză pentru perioada 2005-2017, Lloyds estimează că JO aduc o contribuţie de 16,5 miliarde lire sterline la PIB, 30% din aceasta reprezentând "moştenirea" cu care Marea Britanie rămâne în urma evenimentului, notează Financial Times.

RBS a calculat că Olimpiada va aduce un boost de 800 milioane lire PIB-ului în al treilea trimestru, 500 de milioane venind din vânzarea biletelor şi 300 de milioane lire din turism. Calculul presupune că 150.000 de vizitatori suplimentari care vor cheltui câte 2.000 de lire.

Marea Britanie, în cea mai lungă recesiune dublă din ultimii 50 de ani

Economia Marii Britanii, a treia ca mărime din UE, s-a comprimat cu 0,7% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, cea mai abruptă scădere din 2009, ceea ce prelungeşte recesiunea dublă şi reduc şansele revenirii în acest an.

Producţia a fost afectată în principal de căderile masive de precipitaţii şi de zilele libere acordate cu ocazia Jubileului de Diamant al Reginei. În primul trimestru PIB-ul a scăzut cu 0,3%, iar media estimărilor analiştilor indică o evoluţie negativă de 0,2% pentru perioada aprilie-iunie, scrie Bloomberg.

Sectorul construcţiilor a înregistrat cel mai abrupt declin, de 5,2%, urmat de producţie, cu 1,3%. Serviciile s-au contractat cu 0,1%, potrivit datelor oficiale anunţate miercuri.

Adâncirea recesiunii ar putea determina guvernul să ia măsuri de stimulare a economiei, după ce Banca Angliei a început un program de încurajare a creditării şi a extins achiziţiile de obligaţiuni.

Fondul Monetar Internaţional a recomandat recent creşterea "măsurilor monetare de stimulare" a economiei Marii Britanii, notând că guvernul ar trebui să ia în calcul relaxarea politicii de austeritate dacă creşterea economică nu va accelera până la începutul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO