Business Internaţional

Vă mai aduceţi aminte de Bechtel? Omul care a avut cea mai mare contribuţie în creşterea gigantului american din construcţii în toată lumea, inclusiv în România, a murit

Bechtel a raportat anul trecut venituri de 21,8 miliarde de dolari

Bechtel a raportat anul trecut venituri de 21,8 miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

16.03.2021, 13:22 19882

Stephen D. Bechtel Jr., care a extins la nivel global compania de construcţii a familiei sale din funcţia de CEO între 1960 şi 1990, a murit la 95 de ani, transmite The Wall Street Journal.

Inginer şi nepot al fondatorului companiei, Bechtel a păstrat un profil scăzut când a condus firma de-a lungul controverselor privind legăturile cu ţările arabe şi criza de la mijlocul anilor 1980, când preţul petrolului s-a prăbuşit.

Sub comanda sa, proiectele companiei au inclus oraşul industrial Jubail şi aeroportul internaţional King Khalid din Arabia Saudită, sistemul de tranzit rapid din San Francisco, platformele petroliere din Marea Nordului şi fabricile de gaze naturale lichefiate din Algeria, Emiratele Arabe Unite şi Indonezia.

De asemenea, Bechtel a fost chemat în 1990 să rezolve problemele de construcţie privind Canalul Mânecii dintre Marea Britanie şi Franţa.

Veniturile firmei au crescut de 11 ori în timpul celor trei decenii sub conducerea lui Bechtel. Anul trecut, gigantul american a raportat venituri de 21,8 miliarde de dolari.

În 1976, Departamentul Justiţiei din Statele Unite a afirmat că Bechtel a susţinut boicotul Arabiei Saudite asupra Israelului, care luase naştere cu nici 30 de ani în urmă. Bechtel a rezolvat disputa fără să recunoască sau să îşi nege vinovăţia. În plus, Bechtel a fost aspru criticat pentru proiectele din Irak din timpul regimului Saddam Hussein.

Demarat în 2004, proiectul autostrăzii Transilvania semnat între guvernul României şi Bechtel trebuia inaugurat în 2012, an care a fost marcat, însă, de rezilierea contractului de către statul român.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO