Business Internaţional

Va fi Germania motorul redresării Europei? De ce are economia germană o evoluţie mai bună decât restul economiilor europene şi cum va influenţa aceasta mersul economiei europene?

Peter Altmaier, ministrul german al economiei : Recesiunea din primul semestru al anului nu a fost pe cât de severă ne temeam, iar recuperarea se desfăşoară mai rapid şi mai dinamic decât am îndrăznit să sperăm.

Peter Altmaier, ministrul german al economiei : Recesiunea din primul semestru al anului nu a fost pe cât de severă ne temeam, iar recuperarea se desfăşoară mai rapid şi mai dinamic decât am îndrăznit să sperăm.

Autor: Catalina Apostoiu

30.09.2020, 22:17 2221

Economia germană începuse să aibă probleme înainte de pandemie, însă graţie răspunsului ţării faţă de coronavirus, aceasta a luat-o din nou înaintea altor economii europene, iscând semne de întrebare privind o economie europeană cu două viteze, scrie Deutsche Welle.

În acest an, economia europeană se găseşte din nou într-un moment crucial şi potenţial periculos din punct de vedere istoric. Sfârşitul pandemiei nu se întrevede, iar recuperarea economică de pe urma şocului generat de coronavirus în primele şase luni este extrem de fragilă.

Totuşi, este deja clar că economia germană, cea mai mare economie a Europei, are o evoluţie mult mai bună decât cele ale Franţei, Marii Britanii, Italiei şi Spaniei. Declinul PIB-ului german de pe urma trimestrelor de carantină a fost substanţial mai redus decât cel al ţărilor respective, iar recuperarea pentru trimestrul trei este aşteptată a fi mult mai solidă.

 

De ce are economia germană o evoluţie mai bună decât restul economiilor europene şi cum va influenţa aceasta mersul economiei europene?

Potrivit lui Lars Feld, preşedinte al Consiliului German al Experţilor Economici, situaţia economică pozitivă a Germaniei se bazează pe faptul că măsurile de carantină nu au fost niciodată la fel de stricte ca cele din restul Europei.

Un alt factor aflat la baza revenirii germane îl constituie pachetul masiv de susţinere financiară oferit de guvernul german companiilor şi cetăţenilor, pachet făcut posibil de anii de frugalitate bugetară.

„Bazooka“, asa cum a fost numit pachetul de ministrul german de finanţe Olaf Scholz în martie, s-a situat la aproape 1.000 mld. de euro, incluzând credite garantate de stat şi mult admirata schemă Kurzarbeit.

„Economia germană a dispus de mult mai multe rezerve decât alte economii europene, fie că este vorba de spaţiul fiscal datorat consolidării reuşite a finanţelor publice în trecut, fie de firmele private care au o bază solidă în general“, arată Feld.

Astfel se explică de ce ministrul german al economiei Peter Altmaier a fost atât de optimist pe 1 septembrie când a declarat: „Recesiunea din primul semestru al anului nu a fost pe cât de severă ne temeam, iar recuperarea se desfăşoară mai rapid şi mai dinamic decât am îndrăznit să sperăm“.

Problemele nu lipsesc, însă. Înainte de pandemie, economia germană încetinea oricum. Vulnerabilităţi vechi legate de exporturi şi sectorul auto erau scoase la suprafaţă de încetinirea comerţului mondial şi de schimbările tehnologice în curs în industria auto.

Lovită acum şi de pandemie, industria auto germană se redresează foarte lent. „Situaţia a fost catastrofală, apoi a devenit îngrozitoare. Acum este pur şi simplu fragilă“, arată Stefan Sauer, expert în cadrul institutului german ifo.

Companiile din sector încă iau în calcul disponibilizări. O rază de speranţă are legătură cu aşteptările privind exporturile. Situaţia comenzilor a continuat să se redreseze în septembrie faţă de august.

Totuşi, cererea s-a redus considerabil în sector faţă de luna anterioară.

Dacă şi când cererea în general se va redresa pe pieţele externe ale Germaniei, companiile germane vor fi probabil mai pregătite decât majoritatea celorlalte să intervină şi să acopere acea cerere, scrie Deutsche Welle.

Dacă estimările se adeveresc şi declinul economic german din acest an va fi mai restrâns decât cel francez şi italian, ce va însemna acest lucru?

Divergenţele dintre interesele germane şi sudice au dominat discuţiile UE privitoare la politica fiscală în ultimul deceniu. Recent aprobatul fond de redresare postpandemie de 750 miliarde de euro a fost unul istoric în sensul că Germania a acceptat, pentru prima dată, o formă de datorii europene comune.

În condiţiile în care economia germană avansează mai rapid decât cele ale Spaniei şi Italiei, ră­mâne posibilitatea apariţiei unor tensiuni privi­toare la finanţare şi reformele cerute ţărilor cu pro­bleme care primesc finanţarea respectiveă.

Există însă şi o altă poziţie, la fel de familiară, privitoare la beneficiile generate de ritmul mai alert de creştere al celei mai mari economii europene.

„O economie germană puternică poate servi drept motor economic pentru alte ţări membre ale Uniunii Europene“, susţine Feld.

„Relansarea rapidă a economiei germane generează cerere în alte ţări UE. Ar trebui de asemenea reţinut faptul că solvabilitatea solidă a Germaniei reprezintă o susţinere solidă pentru bugetul UE şi bilanţul BCE, acestea permiţând altor ţări din Europa să-şi restarteze economiile fără noi probeme, de exemplu pe pieţele financiare“.

După cum s-a întâmplat după al doilea război mondial, se pare că este mult mai bine pentru Europa să aibă o economie germană care este prea puternică decât una care este prea slabă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO