Business Internaţional

Va ajunge preţul petrolului la 80 de dolari barilul? Acum este la 70 de dolari, cea mai ridicată cotă din ultimii patru ani

Va ajunge preţul petrolului la 80 de dolari barilul?...

Autor: Catalina Apostoiu

16.01.2018, 00:04 1850

Preţurile petrolului au început săptămâna oscilând în jurul maximului ultimilor trei ani, de aproape 70 de dolari pe baril, propulsat de semne că oferta este în scădere din cauza reducerii producţiei în statele OPEC şi Rusia şi ignorând livrările mai mari din SUA, potrivit Reuters. Mai mulţi analişti susţin că preţul petrolului poate ajunge la 80 de dolari pe baril.

Pactul de reducere a producţiei încheiat între OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol a dat un impuls puternic preţurilor petrolului, atât petrolul Brent, cât şi cel WTI (destinat pieţei americane) atingând săptămâna trecută niveluri nemaivăzute din decembrie 2014. Semnele în creştere privitoare la reducerea cererii au întărit încrederea în rândul traderilor şi analiştilor că preţurile pot persista în apropierea nivelurilor actuale. Alţi factori, incluzând riscurile politice, au susţinut şi ei preţurile petrolului.

Byron Wien, de la Blackstone, include petrolul la 80 de dolari pe lista sa anuală de zece surprize care ar putea apărea pe pieţe în acest an. Citigroup lansa o estimare similară.

Nici pentru Yoon Chou Chong, de la Natixis Asset Management, ideea petrolului la 80 de dolari nu pare una absurdă. Producţia restrânsă a marilor producători şi impulsul sporit de a menţine stabilitatea înainte de îndelungat anticipatul IPO al Saudi Aramco vor susţine preţurile în acest an, potrivit acestuia.

Jodie Gunzberg, de la S&P Dow Jones Indices, declara în septembrie că piaţa se reechilibrează şi că avansul preţurilor petrolului este generat de mai mulţi factori, printre care reducerile de producţie ale OPEC şi creşterea cererii din China.

Aceasta anticipa că preţurile petrolului ar putea urca la 80-85 de dolari pe baril.

Economistul Jim O’Neill declara în noiembrie anul trecut că petrolul ar putea urca la 80 de dolari în 2018 înainte de a reveni la aproximativ 60 de dolari până în luna noiembrie a acestui an.

Fostul preşedinte al Goldman Sachs Asset Management şi creatorul acronimului „BRIC“ a spus că piaţa realizează în sfârşit că creşterea economiei mondiale se accelerează, ceea ce va însemna o creştere mai mare a consumului de petrol.

Şi totuşi, un număr de analişti avertizează că progresul de 13% înregistrat de preţurile petrolului de la începutul acestui an ar putea fi treptat şters pe termen scurt pe fondul producţiei americane în creştere, potrivit Reuters.

Compania de consultanţă austriacă JBC Energy se aşteaptă ca producţia americană să crească cu 600.000 de barili pe zi în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO