Business Internaţional

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, face apel la solidaritate din partea Comunităţii. România a fost menţionată în discursul oficialului european

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene,...

Autor: Mihai Draghici

16.09.2020, 12:48 158

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a pledat miercuri, în "Discursul despre Starea Uniunii", pentru intensificarea solidarităţii la nivel european, prezentând priorităţile politice şi economice ale Blocului comunitar.

"În ultimele şase luni, europenii au arătat cât de puternic este spiritul uman", a afirmat preşedintele Comisiei Europene la începutul discursului din Parlamentul European.

Pandemia "a schimbat modul în care ne comportăm şi comunicăm (...). Ne-a arătat cât de fragilă este comunitatea noastră de valori şi cât de rapid poate fi pusă sub semnul întrebării în lume şi chiar aici, în Uniunea Europeană. Dar lumea vrea să depăşim această situaţie a coronavirusului, să depăşim această fragilitate, această incertitudine. Oamenii sunt gata de schimbare, sunt pregătiţi să meargă mai departe. Iar acesta este un moment al Europei. Este momentul ca Europa să deschidă drumul de la această fragilitate spre o nouă vitalitate", a subliniat Ursula von der Leyen.

"Programul Noua Generaţie UE reprezintă o oportunitate de a face posibile schimbările prin planificare, nu prin dezastru ori prin dictate ale altora din lume. Este o oportunitate de a deveni mai puternici prin crearea de oportunităţi pentru lumea de mâine şi nu doar de a construi planuri de urgenţă pentru lumea de ieri", a explicat preşedintele Comisiei Europene.

SOLIDARITATE ŞI RELANSARE ECONOMICĂ

"Principala noastră prioritate este să trecem de această criză. Datorită modelului nostru unic al economiei sociale de piaţă, Europa poate face acest lucru. Economia umană ne protejează de riscurile majore - boli, dezastre, şomaj şi sărăcie. Ne oferă stabilitate şi ne ajută să absorbim mai bine şocurile. Ne creează oportunităţi şi prosperitate prin promovarea inovaţiei, a creşterii economice şi competiţiei corecte. Nu au fost niciodată mai importante ca acum promisiunile protecţiei durabile, stabilităţii şi oportunităţilor", a subliniat Ursula von der Leyen.

"În ultimele şase luni, sistemele noastre medicale şi angajaţii au făcut miracole. Fiecare ţară a depus eforturi pentru propriii cetăţeni. Iar Europa s-a descurcat mai bine împreună decât în alte situaţii. (...) Mecanismul de Protecţie Civilă a asigurat un sistem prin care medici din România au putut trata pacienţi din Italia, iar Letonia le-a putut trimite măşti vecinilor baltici. (...) Pentru mine, este foarte clar că trebuie să construim un sistem european al sănătăţii mai puternic", a precizat preşedintele CE. Ursula von der Leyen a anunţat şi intenţia de înfiinţare a unei agenţii europene de cercetare biomedicală avansată şi dezvoltare.

"Dat fiind că este vorba de o criză globală, trebuie să tragem învăţăminte la nivel global. De aceea, împreună cu premierul Giuseppe Conte şi cu Preşedinţia italiană a G20, voi convoca un Summit Global pe tema Sănătăţii anul viitor, în Italia", a continuat Ursula von der Leyen.

SISTEMUL SALARIILOR MINIME

Preşedintele Comisiei Europene a evidenţiat rolul important al sistemului de protecţie socială a angajaţilor. De asemenea, a evidenţiat importanţa relansării economice rapide şi a solidarităţii la nivel comunitar.

"Comisia Europeană va prezenta o propunerea legală de susţinere a statelor membre pentru constituirea unui sistem al salariilor minime", a precizat Ursula von der Leyen.

"Comisia Europeană şi statele membre au reacţionat la această criză fără precedent printr-o soluţie fără precedent. Demonstrând că este unită, Europa a oferit stabilitatea de care au nevoie economiile", a amintit Ursula von der Leyen, referindu-se la programul de relansare în valoare de peste 3.000 de miliarde de euro.

PROTECŢIA MEDIULUI

"Nu există o nevoie mai urgentă decât accelerarea eforturilor în privinţa viitorului fragilei noastre planete. Deşi cele mai multe activităţi au fost oprite pe durata carantinei, planeta a continuat să se încălzească periculos. Vedem acest lucru peste tot: de la casele evacuate din cauza prăbuşirii unui gheţar în Mont Blanc, la incendiile din Oregon şi la recoltele distruse în România de cea mai severă secetă din ultimele decenii", a precizat preşedintele CE.

"Ştim că avem nevoie de schimbări şi ştim că este posibil. Acordul Ecologic European este planul nostru de a face transformarea. În centrul misiunii noastre este să devenim un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. (...) Comisia Europeană propune creşterea obiectivului reducerii emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030", a subliniat Ursula von der Leyen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO