Business Internaţional

Ursula von der Leyen, preşedintele ales al CE: Brexit-ul va fi doar începutul, nu sfârşitul relaţiei UE-Marea Britanie

Ursula von der Leyen, preşedintele ales al CE: Brexit-ul...

Autor: Marinela Sarbu, Mediafax

10.09.2019, 18:32 213

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi că Brexit-ul „dacă se va întâmpla” va fi doar începutul relaţiei între Marea Britanie şi UE, „nu sfârşitul”, relatează postul France 24.

Într-un avertisment implicit pentru susţinătorii Brexit din Marea Britanie care argumentează o aşa-numită „despărţire curată” de Uniunea Europeană, fără un acord în vigoare, a spus că cele două părţi vor trebui să lucreze pentru a construi din nou legături după Brexit.

Şi a dat un impuls Dublinului în lupta pentru Brexit, numindu-l pe irlandez Phil Hogan în funcţia de comisar pentru Comerţ, care a fost însărcinat cu negocierea unui acord comercial post-Brexit cu Londra, o mişcare pe care primul ministru irlandez Leo Varadkar a apreciat-o drept „un avantaj cert” .

"Brexit-ul, dacă se va întâmpla, nu este sfârşitul a ceva, ci este începutul relaţiei noastre viitoare", a afirmat von der Leyen.

Von der Leyen, fost ministru al Apărării în Germania, va prelua conducerea echipei executive a UE pe 1 noiembrie - a doua zi după ce premierul Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din Blocul comunitar cu sau fără un acord.

Aceasta a declarat că este în interesul ambelor părţi să se ajungă la un acord, dar a insistat că UE este pe deplin pregătită să facă faţă impactului dacă Marea Britanie se va retrage fără un acord.

Întrebată despre faptul că Johnson este presat de Parlament să ceară o altă prelungire a Brexit-ului - a treia, care să se extindă până la sfârşitul lunii ianuarie 2020 - von der Leyen a spus că ţine în totalitate de Londra.

"Următorii paşi sunt complet în mâinile şi decizia Mării Britanii. Aşa că nu voi comenta deciziile lor şi următorii paşi pe care i-ar putea face", a spus ea.

"Deci vom vedea cum vor decurge lucrurile", a concluzionat aceasta.

Marea Britanie trebuia iniţial să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie a acestui an, în urma unui referendum din 2016 care a dus la apariţia Brexit-ul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO