Business Internaţional

Ursula von der Leyen ia în calcul varianta unor „obligaţiuni corona” pentru a ajuta zona euro în criza COVID-19

Ursula von der Leyen ia în calcul varianta unor...

Autor: Alex Ciutacu

20.03.2020, 11:30 199

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că zona euro ar putea emite „obligaţuni corona” (n.eng: „corona bonds”), pentru a limita impactul şocurilor economice generate de pandemia COVID-19, potrivit FT.

Întrebată de un radio german dacă susţine ideea unor eurobonduri – obligaţiuni denominate în euro, susţinute de guvernele din zona euro – pentru a lupta cu criza coronavirus, von der Leyen a spus că sunt o variantă „dacă sunt structurate corect”.

„Principiul nostru acum este că ne uităm la toate instrumentele noastre şi orice poate ajuta va fi folosit. Asta este valabil şi pentru obigaţiuni corona. Dacă ajută, dacă sunt structurate corect, atunci cred că vor fi puse la lucru”, a spus Ursula von der Leyen.

Într-o discuţie separată cu un radio german, Olaf Scholz, ministrul de Finanţe, a amintit de fondul de urgenţă al zonei euro, cunoscut drept Mecanismul European de Stabilitate, însă a spus că nu este nevoie momentan de acel fond.

Italia şi Franţa sunt de altă părere

Premierul italian Giuseppe Conte cere Uniunii Europene să vină cu o soluţie puternică economică pentru a salva statele membre, extinzând liniile de credit pentru a combate „şocul global fără precedent în istoria modernă”, întrucât numărul morţilor din Italia l-a depăşit pe cel din China.

Mecanismul European de Stabilitate, un fond de 500 miliarde euro înfiinţat în timpul crizei datoriilor suverane din zona euro din 2012, ar trebui pus la lucru urgent pentru a răspunde pandemiei Covid-19 care a ucis deja 3.405 persoane, dintre care 427 doar joi, a explicat Giuseppe Conte, premierul Italiei, într-un interviu acordat FT.

„Mecanismul European de Stabilitate a fost construit atunci când ne gândeam la o altfel de criză, deci trebuie adaptat la noile circumstanţe astfel încât să folosim întreaga lui putere. Modul în care trebuie să operăm este să deschidem linii de credit din Mecanismul European de Stabilitate către statele membre pentru a le ajuta să lupte cu consecinţele epidemiei Covid, sub condiţia ca fiecare ţară să îşi asume în întregime modul în care se cheltuie resursele”, a explicat Giuseppe Conte.

Apelul său vine în contextul în care şi Franţa a cerut măsuri urgente comune în zona euro, implorând ţările mai reticente în acest sens, precum Germania, să îşi unească forţele şi să utilizeze Mecanismul European de Stabilitate pentru a trece împreună prin criză.

Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe, a avertizat în Parlament că „zona euro poate răspunde într-o manieră unită la criza economică şi să iasă din ea mai puternică ca niciodată, sau gestionează lucrurile într-o manieră lipsită de unitate şi este în pericol să dispară”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO