Business Internaţional

Urmează criza cerealelor? Fermierii nu fac faţă cererii. Rezervele de porumb, la cel mai scăzut nivel din 1974 până în prezent

Urmează criza cerealelor? Fermierii nu fac faţă cererii. Rezervele de porumb, la cel mai scăzut nivel din 1974 până în prezent

Autor: Adrian Voicu

22.02.2011, 14:46 48

Fermierii par să nu facă faţă cererii de cereale la nivelglobal, consumul în creştere aducând rezervele de porumb la cel maiscăzut nivel din ultimii 37 de ani, conform Bloomberg.

Această scădere a rezervelor vine în ciuda creşterii producţieiîn unele ţări precum Canada sau Rusia cu 16% din 2000, acestecreşteri nereuşind să acoperere cerere în creştere cu 20%.

Conform estimărilor agenţiei pentru Agricultură din cadruladministraţiei americane, până la următoarea recoltă, rezervele decereale la nivel global vor scădea cu 13%, acesta fiind primuldeclin din 2007, când preţurile în creştere au dus la revolte înmulte ţări, din Haiti până în Egipt.

Noua goană după aur: chinezii,arabii şi japonezii cumpără terenuri în toată lumea pentru că setem de o criză alimentară

Cererea neacoperită duce de multe ori la întreruperi aleaprovizionării cu cereale în ţările aflate în curs de dezvoltareşi, inevitabil, la o creştere a preţurilor.

Preţul cerealelor a crescut în această lună la cel mai ridicatnivel din 2008 la bursa de mărfuri din Chicago. Preţul porumbului aurcat cu 95% în ultimul an, la 7,20 dolari/buşel (25,4 kg), în timpce preţul grâului a avansat cu 71% la 8,55 dolari/buşel, iar cel alsoiei a urcat cu 44% până la 13,81 dolari/buşel.

Conform publicaţiei, preţul porumbului ar putea atinge un maximde 8 dolari până în 2012 putând ajunge chiar la 10 dolari dacăproducţia în SUA este distrusă de condiţiile meteo, a declaratPeter Sorrentino, care administrează fondul de active HuntingtonAsset Advisors în valoare de 14,4 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO