Business Internaţional

Următoarea provocare pentru Marea Britanie după COVID-19: păstrarea Scoţiei

Următoarea provocare pentru Marea Britanie după...

Autor: Catalina Apostoiu

10.05.2021, 22:15 487

Partidul Naţional Scoţian a obţinut a patra victorie consecutivă în alegerile parlamentare weekendul trecut şi a insistat că va urmări orga­nizarea unui nou refe­rendum privitor la independenţa Scoţiei de Marea Britanie deşi nu a reuşit să obţină o majoritate, potrivit Euronews.

Rezultatele finale au arătat că SNP a câştigat 64 dintre cele 129 de mandate din Parlamentul scoţian. SNP nu a atins astfel majoritatea absolută, însă tabăra proindepen­denţă va ajunge la aceasta cu verzii obţinând opt mandate.

Ambele partide vor să ceară organizarea unui al doilea refe­ren­dum privind independenţa odată ce criza generată de pandemie va trece.

Problema pentru popularul lider al Scoţiei  Nicola Sturgeon, este unde îşi va purta mai departe tru­pele în condiţiile în care ad­ministraţiile din Edingburg şi Londra sunt în conflict cu privire la viitorul constituţional al ţării, scrie Bloomberg.

Sturgeon spune că şi-a reînnoit acum mandatul de a obliga guvernul britanic să accepte un referendum. Este puţin probabil ca premierul Boris Johnson să-şi schimbe părerea că Scoţia nu ar trebui să aibă parte de un astfel de vot în viitorul apropiat.

În weekend, Michael Gove, membru al guvernului, scoţian de origine, a evitat în mod repetat întrebările dacă guvernul britanic va bloca efortul de a organiza un referendum în cazul în care guvernul scoţian va acţiona în acest sens, argumentând că atenţia ţării ar trebui să se concentreze pe redresarea de pe urma pandemiei.

Conflictul constituţional se va intensifica probabil anul viitor dacă parlamentul scoţian va adopta legislaţia pentru organizarea unui vot odată cu retragerea pandemiei.

„Lupta va fi amânată, însă nu pentru multă vreme“, potrivit lui Mujbata Rahman, director în cadrul Eurasia. Compania pune pro­babilitatea organizării unui refe­rendum înainte de următoarele alegeri generale din Marea Britanie, în prezent progra­mate pentru 2024, la 30%. Apoi, aceasta creşte după alegeri.

Sturgeon ar putea avea nevoie de capitalul politic acumulat de când a preluat poziţia de premier al Scoţiei şi lider al SNP după votul din 2014. Aceasta şi-a crescut po­pularitatea prin modul de gestionare a pan­demiei, organizarea de confe­rinţe de presă zilnice şi introducerea unor restricţii mai rapid decât Anglia.

Sturgeon riscă să facă presiuni pentru organizarea unui referendum chiar într-un moment în care Marea Britanie îşi demonstrează valoarea cu un program naţional de vaccinare invidiat de Europa. Acesta este argumentul şi premierului britanic Boris Johnson.

Pe termen mai lung, însă, problema va rămâne probabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO