Business Internaţional

Următoarea manevră în lupta lui Trump contra Chinei pentru dominaţie comercială ar putea fi expulzarea companiilor chineze de pe Wall Street

Următoarea manevră în lupta lui Trump contra Chinei...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.05.2019, 00:04 585

Războiul comercial al preşedintelui american Donald Trump cu China expune cât de strâns legate sunt cele două economii. Washingtonul încearcă să profite retezând una dintre legături, tehnologia americană folosită de companiile chineze. Acum, locotenenţii lui Trump se uită cu atenţie mărită spre un posibil nou front: pieţele financiare, scrie The New York Times.

Unii experţi în comerţ care-i cer preşedintelui o atitudine dură faţă de chinezi discută dacă nu cumva administraţia americană n-ar trebui să limiteze accesul companiilor chineze la Wall Street. Aceste companii au atras zeci de miliarde de dolari de pe pieţele de capital americane în ultimii ani.

Steve Bannon, fostul strateg principal al lui Trump, a declarat că au existat eforturi continue în interiorul şi în afara administraţiei pentru a regândi rolul Chinei pe pieţele bur­siere americane, în parte din cauza lipsei de transparenţă în ceea ce priveşte proprietarii adevăraţi ai companiilor chineze.

„Bursa de acţiuni din New York şi Nasdaq nu îşi res­pectă responsabilitatea fiduciară faţă de investitorii insti­tu­ţio­nali, faţă de fondurile de pensii ale americanilor mun­ci­tori“, a spus Bannon. „Este scandalos, totul ar trebui închis imediat.“

Punând gaz pe foc, Alibaba, gigantul de comerţ electronic chinez care a avut o ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni de succes în urmă cu cinci ani la bursa new-yorkeză (cea mai mare din istoria acestei pieţe), ia în considerare listarea acţiunilor sale în oraşul chinez semiautonom Hong Kong, a afirmat o sursă familiarizată cu această chestiune. Persoana, care a cerut anonimatul pentru că discuţiile nu sunt publice, a precizat că mutarea nu reflectă îngrijorările geopolitice.

Pe măsură ce Statele Unite pun tot mai multe bariere în calea comerţului, perspectivele pentru sectoarele financiare de pe ambele maluri ale Pacificului încep să se schimbe, ca parte a unei decuplări mai ample a celor două economii.

"Există cereri în creştere din tabăra americană pentru o decuplare completă care determină companiile chineze să-şi reevalueze dependenţa nu doar de tehnologia americană, ci şi de alte resurse ale SUA, inclusiv de pieţele financiare", a declarat Andy Mok de la Centrul pentru China şi Globalizare, un grup de cercetare de top de la Beijing.

Administraţia Trump nu a anunţat niciun pas în direcţia întreruperii accesului Chinei la bursele americane, iar companiile chineze continuă să se bucure de acces pe aceste pieţe. Cu doar două săptăm‚ni în urmă, acţiunile Luckin Coffee, un concurent chinez al Starbucks, au crescut în tranzacţiile de debut pe bursa din New York. De atunci acţiunile sale s-au au mai scăzut.

Însă scepticismul este în creştere în r‚ndul unor oficiali din administraţie şi legislatori în ceea ce priveşte prezenţa companiilor chineze pe pieţele de capital americane şi în indicatorii majori bursieri.

Entităţi chineze, în special banca centrală a ţării şi fondul suveran de investiţii, deţin cel puţin 200 de miliarde de dolari în acţiuni în Statele Unite, după anumite estimări, oferind Beijingului o posibilă armă suplimentară dacă liderii chinezi vor decide să contraatace în războiul comercial cu SUA vânzând activele americane.

O astfel de măsură ar putea zgudui piaţa de capital americană, pe care Trump o consideră un barometru al succesului său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO