Business Internaţional

Urmăreşte Ungaria să aibă producţie proprie de combustibil nuclear?

Ungaria are o singură centrală nucleară, pe cea de la Paks

Ungaria are o singură centrală nucleară, pe cea de la Paks

Autor: Catalina Apostoiu

08.09.2017, 00:00 469

Compania ungară First EU Center of Nuclear Fuel încearcă să achiziţoneze participaţia deţinută de statul ucrainean în cadrul PrJSC Joint Ukrainian-Kazakh-Russian Enterprise for Nuclear Fuel Production, scrie presa ucraineană. Fondul Proprietăţii de Stat din Ucraina a anunţat organizarea unei licitaţii pentru vânzarea participaţiei de 33,3% deţinute la UkrTVS. Preţul iniţial este de 921.000 de forinţi. Compania ucraineană LLC Industrial and Investment Company este de asemenea interesată de participaţia respectivă. UkrTVS a fost creată la sfârşitul anului 2001 cu scopul dezvoltării cooperării dintre companii din sectorul energiei nucleare cu activităţi în Ucraina, Kazahstan şi Rusia. Acţionarii acesteia sunt Fondul Proprietăţii de stat din Ucraina, Kazatomprom şi TVEL cu participaţii egale.

24.hu, un site de ştiri maghiar, se întreba dacă statul maghiar a avut vreo legătură cu licitaţia. Cu privire la aceasta, Bernadett Szel, membru al parlamentului din partea ecologiştilor, l-a întrebat pe ministrul dezvoltării naţionale Miklos Sesztak cum este implicat statul ungar în tranzacţie şi dacă guvenul a primit informaţii de la autorităţile ucrainene despre aceasta. Pentru crearea unei noi facilităţi nucleare este nevoie de acordul Parlamentului, iar autorizaţia trebuie emisă de autoritatea naţională din domeniul energiei atomice (OAH). Ungaria are o singură centrală nucleară, dar vrea să-şi extindă capacitatea cu bani şi tehnologie din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO