Business Internaţional

Uraganul Sandy provoacă un mic haos. Mii de secţii de votare nu au lumină, iar anunţarea rezultatelor poate fi amânată

Uraganul Sandy provoacă un mic haos. Mii de secţii de votare nu au lumină, iar anunţarea rezultatelor poate fi amânată

Pe coasta de est 2,5 milioane de abonaţi nu erau încă co­nectaţi ieri la reţeaua de electricitate. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ion Gaidau

06.11.2012, 00:05 153

La şase zile de la trecerea uraganului Sandy care a măturat coasta de est a Americii un milion de locuitori din statul puternic afectat New Jersey nu aveau ieri dimineaţă curent electric, în frunte cu guvernatorul statului Chris Christie. Duminică pe coasta de est 2,5 milioane de abonaţi nu erau încă co­nectaţi la reţea, iar urmările uraga­nu­lui vor afecta alegerile care încep astăzi.

"Sandy este capabil să provoace un anumit haos" în operaţiunile de vot, apreciază Costas Panagopoulos, pro­fesor de ştiinţe politice şi specializat în campanii electorale americane la Universitatea Fordham din New York.

Camioane ale armatei vor fi transformate în secţii de vot în zonele cele mai afectate de uragan mai ales în New Jersey.

Autorităţile din New Jersey şi cele din New York încă nu ştiu câte secţii vor putea fi deschise pentru organizarea scrutinului. Unii se tem de întârzieri în numărarea voturilor.

În New Jersey, 3.000 de secţii unde trebuia să se voteze pentru alegerile prezi­denţiale, precum şi pentru ale­gerile legislative şi locale care se desfăşoară în acelaşi timp, nu au curent electric.

Secretarul de stat din New Jersey, Kim Guadango, precizează că alegătorii vor găsi "un camion al armatei cu o pază naţională la dispoziţia sa şi un panou mare spunând: votaţi aici".

Se vor depune în urnă buletine de vot acolo unde întreruperile de curent nu vor permite utilizarea maşinilor de vot. Un vot ca "pe vremuri", potrivit gu­ver­natorului din New Jersey, Chris Christie.

Pe de altă parte, statele New Jersey şi New York au prelungit votul prin corespondenţă. În New Jersey a fost acceptat până în ziua scrutinului, iar la New York până la 19 noiembrie. Şi în Connecticut (nord-est) s-au prelungit termenele de înscriere pe listele electorale.

Sandy, probabil, va obliga schim­barea localizării secţiilor de vot la New York, anunţă John Conklin, purtător de cuvânt al Comisiei Electorale din New York. În zonele cele mai afectate se ve­rifică "dacă secţiile sunt accesibile publi­cului, dacă au curent, dacă oa­menii nu vor avea dificultăţi pentru a ajunge".

În opinia lui Panagopoulos, Sandy ri­dică multe întrebări privind alegerile şi ar putea întârzia anunţarea rezul­tatu­lui final.

"Ar trebui să se grăbească, iar, în prezent, autorităţile locale care se ocupă de consecinţele uraganului trebuie să-şi concentreze atenţia pe problemele pe care le ridică scrutinul", explică el. Este posibil ca întreruperile de curent şi alte dificultăţi cauzate de Sandy "să determine inexactităţi în numărarea voturilor".

"Dacă rezultatul scrutinului este atât de strâns pe cât se prevede, aceasta va avea un impact, ar putea să întârzie anun­ţarea rezultatului final al alegerilor pre­zidenţiale", concluzionează Panago­poulos.

Donna Liebmeran, preşedinta Uniunii pentru Libertăţi Civice din New York, se teme că unii alegători din regiunile devastate de Sandy nu vor putea să voteze. "Deocamdată princi­pala lor preocupare este să găsească hrană şi adăpost, dar ei au dreptul să voteze şi trebuie făcut orice pentru a le garanta acest drept".

Primarul New York-ului Michael Bloomberg afirmă că alegerile se vor desfăşura cu orice preţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO