Business Internaţional

UPDATE: Obama îi caută la buzunare pe milionarii americani printr-o "taxă Buffett". Va trece taxa de "clubul milionarilor" din Congres?

Administraţia americană pune milionarii la plată printr-o "taxă Buffett"

Autor: Adrian Voicu, Paul Comşa

18.09.2011, 15:00 891

Într-o încercare de a recâştiga alegătorii de partea sa, preşedintele american Barack Obama va propune o "taxă Buffett" prin care cei care câştigă mai mult de un milion de dolari anual vor trebui să plătească statului cel puţin la fel de mult - procentual - cât plătesc contribuabilii din clasa de mijloc.

Conform Reuters, o asemenea propunere ar putea aduce o reducere a deficitului cu până la 3.000 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

"Taxa Buffett", ce va fi prezentată luni, face referire la miliardarul american Warren Buffett, care în repetate rânduri s-a plâns că taxele plătite ca procent din cât câştigă sunt mai mici decât cele plătite de secretară sau decât alţi angajaţi ai fondului Berkshire Hathaway.

Potrivit calculelor postului de televiziune american CBS News, în iulie 2011 Congresul american avea 245 de membri milionari în dolari, acesta fiind considerat un "club al bogaţilor" datorită campaniei electorale costisitoare.

Disputa dintre administraţia lui Obama şi Congresul american va fi amplificată de apropierea alegerilor prezidenţiale de anul viitor şi de mersul împiedicat al economiei americane. Statele Unite se confruntă cu o încetinire a creşterii economice, deficitul bugetar este în creştere, iar rata şomajului se încăpăţânează să rămână peste 9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO