Business Internaţional

Unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din Turcia face campanie electorală din închisoare

Unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din...

Autor: Marinela Sarbu, Mediafax

21.06.2018, 15:46 89

Candidatul kurd Selahattin Demirtas face campanie electorală direct din închisoare, la câteva zile distanţă de alegerile prezidenţiale din Turcia, unde se află în regim de semi-deschis de aproximativ 20 de luni, relatează cotidianul El Mundo.

Într-o campamie în care predomină mitingurile electorale unul dintre candidaţi nu se poate adresa votanţilor decât din celula sa. Arestat preventiv pentru acuzaţii de terorism, acesta se află în închisoarea din oraşul Edirne, situat în vestul extrem al Turciei. Avocatul de origine kurdă Selahattin Demirtas, candidat la preşedinţie din partea Partidului Democrat Popular (HDP), încearcă din spatele gratiilor să-şi determine simpatizanţii să se prezinte la vot, în ciuda atmosferei politice, juridice şi mediatice ostile formaţiunii sale.

Săptămâna trecută, Demirtas, în vârstă de 45 de ani, a profitat de singura apariţie televizată pe care autorităţile turce i-au permis-o. Postul public de televiziune TRT a transmis un discurs filmat în închisoare, nu i s-a permis să se deplaseze în studio. Îmbrăcat într-un costum negru şi o cravată mov de culoarea formaţiunii sale, a spus în faţa camerelor: ”Dacă abuzurile şi ilegalităţile s-ar fi limitat doar la adresa mea nu ar mai fost nevoie să le menţionez. Însă, observaţi şi trăiţi astfel de abuzuri şi ilegalităţi în fiecare zi. Cu toţii sunteţi victimele acestei persecuţii”.

Duminică, 24 iunie, în Turcia vor avea loc alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a modificat Constituţia, introducând sistemul prezidenţial în cautarea unui nou mandat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO