Business Internaţional

Unul din arhitecţii euro avertizează asupra Grexitului, iar Tony Blair se teme că Anglia va ieşi din UE

Unul din arhitecţii euro avertizează asupra Grexitului, iar Tony Blair se teme că Anglia va ieşi din UE

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2012, 00:05 1364

Cum criza datoriilor şi nevoia de a apăra interesele naţionale în faţa celor generale scot tot mai mult în evidenţă problemele de structură ale Uniunii Europene şi zonei euro, creşte şi tonul celor care numără zilele acestor proiecte în forma lor actuală. În cele mai recente avertismente, Otmar Issing, fost economist-şef al BCE, a indicat că pericolul ieşirii Greciei din zona euro este real, iar fostul premier britanic Tony Blair a atenţionat asupra posibilităţii ca Marea Britanie să plece din UE.

"Totul vorbeşte în favoarea salvării zonei euro, dar câte state vor putea rămâne pe termen lung în uniunea mone­tară rămâne de văzut", a scris Issing în noua sa carte, "Cum să salvăm euro şi să întărim Europa", potrivit EUobserver. Issing este considerat a fi unul dintre părinţii euro, deoarece când moneda a fost lansată, în 1999, avea o funcţie extrem de importantă la BCE. El a fost şi guvernator al băncii centrale germane. Afirmaţiile lui Issing le contrazic pe cele ale actualului şef al BCE, Mario Draghi, care săptămâna trecută a ţinut să asigure că euro este un proiect ireversibil. "Suntem încă prea departe pentru a putea spune «gata, de acum cu siguranţă progresăm». Este încă nevoie de reforme substanţiale în aproape toate ţările", a spus fostul oficial al BCE.

El crede că instituţia nu ar trebui să joace rolul de "pompier" al zonei euro în actuala criză a datoriilor. "Cu cât politicienii acţionează mai puţin pentru a tăia rădăcinile crizei, cu atât ei privesc mai insistent către BCE, care nu a fost creată pentru rolul acesta. Este o bancă centrală şi nu o instituţie făcută să salveze guvernele de la faliment", notează Issing. Cartea acestuia vine la doar câteva zile după ce şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a asigurat că ieşirea Greciei din zona euro poate fi gestionată.

Ministrul german al economiei Philipp Roesler a spus luna trecută că perspectiva Grexitului "nu mai este ceva de groază". Creditorii Atenei şi-au amânat reîntoarcerea în Grecia pentru discuţii din septembrie în octombrie, sperând că până atunci gu­vernul va găsi modalităţi de a economisi 11,5 miliarde euro.

Statul elen îşi epui­zează însă rapid resursele financiare. În Marea Britanie, fostul premier Tony Blair a declarat pentru un ziar german că este "profund îngrijorat" că Marea Britanie ar putea alege prin referendum să părăsească UE, mai ales dacă Bruxellesului îi sunt transferate prea multe puteri fără legitimitate democratică, notează Thomson Reuters. Actualul premier, David Cameron, a spus luna trecută că este "perfect onorabil" să fie cerut un referendum despre calitatea ţării de membru al UE. El însă nu va face campanie pentru ieşirea din Uniune, deoarece aceasta nu ar servi intereselor ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO