Business Internaţional

Uniunea Europeană vrea să ia faţa Asiei şi să devină lider mondial în sectorul producţiei de baterii pentru maşini electrice

Uniunea Europeană vrea să ia faţa Asiei şi să...

Autor: Catalina Apostoiu

21.10.2021, 00:05 832

Autorităţile de la Bruxelles plănuiesc să detroneze Asia din poziţia de lider mondial la producţia de baterii pentru maşini electrice accelerând producţia europeană şi impunând criterii verzi stricte care vor transforma produsele europene în standard global, relatează Euractiv.

Noua legislaţie europeană vizează ca bateriile europene să fie cele mai verzi din lume prin setarea de limite legate de emisiile de carbon asupra producţiei, obligarea producătorilor să utilizeze conţinut reciclat şi să impună controale pentru a evita abuzuri legate de forţa de muncă de-a lungul lanţului de aprovizionare cu baterii.

Împreună, China, Japonia şi Coreea de Sud sunt cei mai prolifici producători de baterii din lume. America este al doilea cel mai mare producător, în timp ce Europa ocupă poziţia a treia.

Potrivit estimărilor UE, cererea mondială de baterii va creşte de 14 ori până în 2030, UE fiind aşteptată să reprezinte 17% din cererea respectivă.

Liderii UE cred că Europa îşi poate marca poziţia pe piaţa mondială făcând ca bateriile europene să fie sinonime cu sustenabilitatea. De fapt, aderarea la criteriile verzi de producţie ale UE va deveni în scurt timp o condiţie pentru comercializarea bateriilor în interiorul blocului.

Comisia Europeană vrea de asemenea să diminueze dependenţa Europei de alte ţări pentru materiile prime necesare în producţia de baterii.

Două alianţe, European Raw Materials Alliance, lansată în 2020, şi European Battery Alliance, sunt o parte crucială a eforturilor Bruxelles-ului de a scăpa continentul european de dependenţa de baterii fabricate în Asia.

Cel mai semnificativ act legislativ pentru atingerea dublului obiectiv al unei sustenabilităţi şi autosuficienţe sporite în domeniul bateriilor este proiectul propus în 2020 privind reglementarea sectorului, EU Battery Regulation.

Acesta este în prezent dezbătut de Parlamentul şi Consiliul European şi se remarcă prin faptul că acoperă toate etapele procesului de producţie de baterii, de la extracţia materiilor prime necesare la pro­ducţie şi eliminare a acestora.

Proiectul înlocuieşte directiva din 2006, updatând-o pentru a reflecta progresul din domeniul tehnologiei şi cel legat de tehnicile de reciclare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO