Business Internaţional

Uniunea Europeană se transformă oficial în "UE 27 minus". Cine pleacă ?

Uniunea Europeană se transformă oficial în "UE 27 minus". Cine pleacă ?

Autor: Iulian Anghel

18.11.2011, 14:24 19355

O întânlire mai degrabă de complezenţă ar urma să aibă loc astăzi între cancalerul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron. Miza este cum va arăta Uniunea Europeană după summitul UE din decembrie, probabil cel mai important din ultimii 10 ani.

Summitul va consfinţi o Europă cu "două viteze" sau va reface de faţadă unitatea ei, "minus" ceva.

Însă 100% tratatele Uniuni Europene vor fi modificate. Noua arhitectură se va numi "UE 27 minus"

Este consternant şi fabulos tototadă. Pentru că întotdeauna UE şi-a alăturat semnul "plus". A fost "UE 15", "plus zece", "UE 25" "plus" România şi Bulgaria.

UPDATE: Merkel şi Cameron nu au reuşit să rezolve divergenţele privind soluţiile crizei datoriilor

Va fi de acum încolo UE 27 "minus". "Minus" va însemna aproape cu siguranţă Marea Britanie. Pentru că summitul din decembrie va consfinţi federalizarea economică Europei. Dacă România va semna actul - şi îl va semna potrivit datelor de acum - atunci bugetul României, în caz în care ţara va intra în derapaj, va fi decis la Bruxelles, nu în Guvernul de la Bucureşti sau Parlamentul României. Dar bugetul României este de trei ani decis la Washington, de FMI!

Marea Britanie a încercat să atragă de partea ei statele din afara zonei euro şi să constituie un grup al statelor "non euro" care să însemne o contrapondere la statele din uniunea monetară. România a refuzat "oferta" şi a bătut palma cu Germania, promotorul federalizării economice.

Puţine state din Estul Europei se pot acum împotrivi Germaniei, deşi unele dintre ele au ajuns profund eurosceptice, la nici zece ani de la aderarea la UE.

Ungaria este răvăşită economic şi va avea puţine de spus.

Cehia este eurosceptică, dar este prea legată de economia germană, ca să se poate opune.

În Est, poziţionarea statelor faţă de deciziile de la Bruxelles depind de poziţia unită a Poloniei şi României. România a îmbrăţişat deja poziţia Germaniei (acest subiect a fost discutat în timpul vizitei la Berlin a preşedintelui Băsescu), iar Polonia nu are niciun motiv să se izoleze.

Aşa că UE-27 "minus" va arăta aşa: 26 de ţări într-o uniune economică, minus Regatul Unit; sau 25 de ţări într-o uniune economică minus Regatul Unit şi Suedia (care a respins euro prin referendum în urmă cu câţiva ani), şi aşa mai departe. Ar putea însemna şi "minus România", dar este exclusă o ipoteză, la acest moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO