Business Internaţional

Uniunea Europeană caută o modalitate mai eficientă de a face faţă crizei migraţiei

Uniunea Europeană caută o modalitate mai eficientă de...

Autor: Raluca Manga

06.04.2016, 17:01 32

Comisia Europeană (CE) a anunţat, miercuri, că intenţionează să amendeze principiul actual, potrivit căruia prima ţară în care ajunge un imigrant trebuie să îi analizeze acestuia cererea de azil. Această politică este un principiu de bază al sistemului adoptat de blocul comunitar privind migraţia, care a eşuat anul trecut, a spus vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

"Sistemul actual nu este viabil", a spus Timmermans.

În schimb, Comisia propune activarea unui "sistem de distribuire", pentru a-i dispersa pe solicitanţii de azil de-a lungul teritoriului UE. Acest lucru înseamnă că fiecare stat ar trebui să primească un număr de azilanţi, în conformitate cu un sistem de cote.

Cu toate acestea, un sistem obligatoriu de distribuire a unora dintre imigranţi în Europa a cauzat deja o serie de divergenţe grave în rândul multor state membre UE, iar propunerea de miercuri a Comsiei de a amenda un regulament este puţin probabil să schimbe acest lucru imediat, comentează AP.

Comisia a anunţat într-un document că "punctele slabe semnificative la nivel structural şi deficienţele" în sistemul actual sunt numeroase, lucru care a determinat plasarea unei "responsabilităţi disproporţionate" asupra unor naţiuni, în timp ce alţii, majoritatea membri est-europeni ai blocului comunitar, au încercat să îşi protejeze ţările de povara refugiaţilor.

Preşedintele Franţei, Francois Holande, a recunoscut, miercuri, că cea mai mare problemă a Uniunii Europene este procesul lent al acesteia de luare a deciziei - fie că este vorba despre criza financiară, lupta împotriva terorismului sau găsirea unui răspuns comun la criza refugiaţilor.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild, Hollande a spus că "până la urmă, Europa reuşeşte să găsească mereu o soluţie", dar că europenii "trebuie să plătească un preţ mare pentru timpul pierdut".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO