Business Internaţional

Uniunea Europeană: Belgia a întârziat cu aproximativ o lună să notifice în privinţa loturilor cu ouă contaminate

Uniunea Europeană: Belgia a întârziat cu aproximativ o...

Autor: Andrei Ionascu

08.08.2017, 18:30 96

"Nu a fost oferită nicio informaţie despre acest incident de contaminare până la 20 iulie. Ouăle contaminate au fost descoperite în Belgia în luna iunie. Statele membre UE au obligaţia legală să notifice Comisia imediat ce obţin informaţii despre o ameninţare la adresa sănătăţii", a spus Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

Oficialul european a refuzat să precizeze dacă UE a declanşat o anchetă în Belgia şi Olanda pentru a stabili cine a aflat primele informaţii şi când.

Între timp, autorităţile belgiene pentru siguranţă alimentară au anunţat că, dintre cele 86 de ferme verificate, în 21 dintre acestea au fost descoperite urme de Fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente. Nivelurile de contaminare detectate sunt de şapte ori sub limita europeană de periculozitate pentru sănătate.

Germania, Olanda, Belgia, Marea Britanie şi Franţa au raportat că mai multe loturi de ouă din import care au fost contaminate cu insecticid. Totodată, retaileri din Suedia şi Elveţia au intentat deja procese în acest caz.

Sursa contaminării a fost detectată la un furnizor de produse de curăţenie din Olanda. Aproximativ 180 de companii olandeze şi-au suspendat temporar activitatea şi o anchetă penală a fost iniţiată în acest caz. Peste 300.000 de găini au fost ucise întrucât s-a descoperit că erau contaminate.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO