Business Internaţional

Uniunea Europeană ar putea porni în ofensivă contra ţărilor europene care restricţionează circulaţia capitalului

Uniunea Europeană ar putea porni în ofensivă contra ţărilor europene care restricţionează circulaţia capitalului

Autorităţile germane, îngrijorate că Italia ar putea avea nevoie de un bailout, au interzis subsidiarei UniCredit din Germania să transfere fonduri către banca-mamă. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

12.12.2012, 00:03 538

Uniunea Europeană ar putea lansa o ofensivă împotriva autorităţilor de reglementare din ţări europene precum Germania şi Marea Britanie care au împiedicat băncile străine să-şi mute capitalul în statele de origine, scrie The Wall Street Journal.

Oficialii UE sunt îngrijoraţi că autorităţile de reglementare din unele ţări membre au răspuns la criza dato­riilor din zona euro prin izolarea sistemelor bancare naţionale, ceea ce contravine unui principiu fundamental al UE, acela al pieţei unice pentru serviciile financiare, neîngrădite de graniţele dintre state.

Principalele autorităţi de reglemen­tare care ar putea fi vizate de UE sunt cele din Germania şi Marea Britanie pentru că acestea au adoptat măsuri prin care au descurajat băncile euro­pene să îşi transfere fondurile în ţările de origine. Oficialii UE au în vedere luarea unor măsuri legale împotriva guvernelor care au adoptat politici prin care s-au încălcat regulile pieţei unice.

Primul pas ar fi avertizarea formală a autorităţilor naţionale, iar disputa poate ajunge la Curtea Europeană de Justiţie dacă politicile naţionale nu se schimbă. Însă oficialii UE speră să poată rezolva problemele fără implicarea justiţiei. Autorităţile europene acuză frec­vent guvernele naţionale de nerespecta­rea reglementărilor UE, iar problema drepturilor statelor suverane de a-şi proteja sistemele financiare naţionale este una dintre cele mai încinse teme de dispută dintre Bruxelles şi ţările membre ale UE. Responsa­bilitatea de a me­dia aceste dispute aparţine Comisiei Eu­ropene şi Autorităţii Bancare Europene (EBA), care are sediul la Londra.

Germania şi Marea Britanie

Un exemplu recent ar fi disputa dintre autorităţile de reglementare din Germania şi cele din Italia cu privire la fondurile de miliarde euro pe care subsidiara băncii italiene UniCredit din Germania le-a colectat de la deponenţii germani şi pe care voia să le transfere la banca-mamă. Autorităţile germane s-au sesizat, fiind îngrijorate că Italia ar putea avea nevoie de un bailout, ceea ce ar pune în pericol stabilitatea subsidiarei germane. Problema a fost rezolvată după ce UniCredit a promis că va reduce semnificativ transferul de fonduri către banca-mamă.

Un alt caz care a atras atenţia oficialilor europeni a avut loc în Marea Britanie. Aici, autoritatea de Servicii Financiare (FSA) a făcut presiuni asupra subsidiarelor unor bănci din UE pentru ca acestea să îşi schimbe structura legală astfel încât autorităţile britanice să le poată solicita să păstreze mai mult capital şi mai multe lichidităţi în Marea Britanie în loc să le transfere în ţările de origine.

UE vrea ca reglementările protec­ţioniste cu tentă naţionalistă să nu mai poată fi puse în aplicare după ce va fi creată autoritatea unică de supra­ve­ghere a băncilor din zona euro. Aceasta va supraveghea direct inclusiv transferul de fonduri dintre aceste entităţi. Înfiinţarea unei astfel de autorităţi se află încă pe masa de discuţie a guvernelor din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO