Business Internaţional

Ungurii finanţează din taxa pe bănci reducerea CAS şi scăderea impozitelor pentru IMM-uri

no title

Premierul ungar Viktor Orban: Guvernul mută gradual povara fiscală de pe venituri pe consum şi vânzări

Autor: Bogdan Cojocaru

04.07.2012, 00:05 687

Pentru a proteja locurile de muncă şi a stimula eco­nomia, guvernul ungar a lansat un program prin care reduce la jumătate contribuţiile de asigurări sociale pentru mai multe categorii de angajaţi, precum cei cu vârste de sub 25 de ani şi de peste 55 de ani, şi simplifică plata impozitelor pentru companiile mici.

Programul este fixat pe zece puncte, va costa 300 de miliarde de forinţi (un miliard de euro) anul viitor şi va fi finanţat dintr-o taxă pe tranzacţiile financiare recent propusă, scrie agenţia MTI.

Primele cinci măsuri ţintesc reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi pentru pregătirea profesională pentru cinci grupuri de angajaţi cu venituri brute de până la 100.000 de forinţi (351 euro) pe lună, potrivit premierului Viktor Orban. Astfel, guvernul va tăia la jumătate contribuţiile pentru angajaţii cu vârste de sub 25 de ani, de peste 55 de ani şi pentru muncitorii necalificaţi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 54 de ani. Orban a subliniat că această din urmă prevedere va proteja locurile de muncă a aproximativ 250.000 de persoane, notează portfolio.hu.

De asemenea, persoanele aflate în şomaj care sunt angajate vor beneficia de scutirea integrală de la plata contribuţiilor de asigurare socială pentru primii doi ani, iar din al treilea an de o reducere de 50%. Nici mamele care revin la lucru din perioada de creştere a copilului nu vor plăti timp de doi ani contribuţii pentru asigurări sociale, iar din al treilea an vor contribui cu numai 50%.

Sunt ajutate afacerile mici, coloana vertebrală a economiei

În privinţa microîntrepriderilor pro­gramul prevede că acestea vor putea opta pentru plata unui impozit unic simplificat, ceea ce ar reducere birocraţia în cazul firmelor cu venituri sub şase milioane de forinţi (21.065 euro) pe an. Aceste firme vor putea alege plata unui impozit unic de 50.000 de forinţi (175,5 euro) pe lună dacă afacerea este singura sursă de venit sau de 25.000 de forinţi (87,7 euro) pe lună, dacă este vorba de a doua slujbă. Noua taxă simplificată va înlocui impozitul pe profit, pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale. Printre cei eligibili pentru impozitul unic figurează cei care au propria afacere şi două tipuri de microafaceri. Pentru ultima categorie impozitul elimină obligaţia de a pregăti un raport anual al veniturilor, a explicat Orban.

Ministrul economiei Gyorgy Matolcsy: Bugetul pe 2013 va ajuta la crearea şi protejarea a peste 3,8 mil. locuri de muncă

Pentru companiile cu mai puţin de 25 de angajaţi programul propune introducerea unui nou impozit care să înlocuiască impozitul pe profit, pe venit, contribuţia pentru pregătirea profesională a angajaţilor şi contribuţiile pentru asigurările de sănătate impuse dividendelor. Scopul măsurii este de a întări rolul IMM-urilor în economie. Baza de taxare o vor reprezenta profitul şi costul salariilor, impozitate cu 16%. Noua taxă priveşte aproximativ 300.000 de firme care au în total mai mult de 800.000 de angajaţi, a spus Orban.

Totodată, afacerile cu venituri din vânzări de mai puţin de 500.000 de euro nu sunt obligate să plătească TVA până nu primesc plăţile pentru bunuri şi servicii.

În plus, guvernul intenţionează să modifice legislaţia astfel încât pierderile provocate de fluctuaţiile cursului valutar să nu fie luate în calcul la evaluarea puterii capitalului companiilor, în 2012 şi 2013.

Ultima prevedere se referă la relaxarea regulilor privind rezervele băneşti păstrate de firme pentru plăţile neprevăzute.

De unde vin banii

Planul va fi finanţat în proporţii egale din trei surse, respectiv extinderea taxei pe tranzacţiile financiare asupra băncii centrale, extinderea acestei taxe asupra trezoreriei şi de la rezervele bugetare care în 2013 vor fi alimentate cu economiile realizate prin reducerea cheltuielilor cu dobânzile ca rezultat al viitorului program de asistenţă financiară încheiat cu UE şi FMI. Ungaria încearcă să negocieze cu creditorii internaţionali un împrumut de aproximativ 15 miliarde euro. Ministrul economiei Gyorgy Matolcsy se aşteaptă ca finanţarea să aducă guvernului economii de 150 miliarde forinţi prin rostogolirea datoriilor, potrivit The Wall Street Journal. Guvernul a majorat estimarea de creştere economică pentru anul viitor de la 1,6% la 2%, dar pentru anul acesta anticipează scădere.

Principalele prevederi ale planului ungar de stimulare economică

  • reducerea cu 50% a contribuţiilor de asigurări sociale pentru angajaţii cu vârste mai mici de 25 de ani şi de peste 55 de ani şi pentru muncitorii necalificaţi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 54 de ani;

  • persoanele aflate în şomaj care sunt angajate vor beneficia de scutirea integrală de la plata contribuţiilor de asigurare socială pentru primii doi ani;

  • mamele care revin la lucru din perioada de creştere a copilului nu vor plăti timp de doi ani contribuţii pentru asigurări sociale;

  • microîntreprinderile vor putea opta pentru plata unui impozit unic, diferenţiat dacă afacerea este singura sursă de venit sau al doilea loc de muncă;

  • protejarea companiilor de pierderile din fluctuaţiile cursului de schimb valutar;

  • programul va costa aproximativ un miliard de euro în 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO