Business Internaţional

Ungaria vrea să taie cheltuielile cu 2,4 mld. euro

Ungaria vrea să taie cheltuielile cu 2,4 mld. euro

Viktor Orban, premierul Ungariei

Autor: Livadariu Andreea

20.01.2011, 23:55 16

Pachetul de reforme structurale pe care guvernul de la Budapestase pregăteşte să-l anunţe în februarie va reduce deficitul de bugetpe anul 2011 cu aproape 1% din produsul intern brut (PIB) şi cuaproximativ 2% în perioada 2012-2013, adică cu un total de până la660 miliarde de forinţi (2,42 miliarde de euro), conform surselordin cadrul ministerului ungar al economiei, scrie Portfolio.hu.

"Cel mai important mesaj al nostru este că avem în plan măsuripermanente, aplicabile la scară largă, concentrate mai ales asupracheltuielilor bugetare", a declarat Roland Natran, secretar de statadjunct în cadrul ministerului economiei. Guvernul îşi doreşte săreducă deficitul bugetar cu până la 260 mld. forinţi (0,95 mld.euro) în 2011 şi cu aproximativ 400 mld. forinţi (1,47 mld. euro)în următorii doi ani, a estimat Natran.

"În acest context, cel puţin două treimi din măsuri vor afectacheltuielile bugetare", a adăugat oficialul, atrăgând atenţia căimpactul măsurilor a fost evaluat fără a se lua în calculveniturile de care va dispune guvernul în urma reformăriisistemului de pensii şi fără a da detalii despre cât se aşteaptăguvernul să câştige de pe urma acesteia.

Şi problema impunerii taxelor "verzi" se află pe masaguvernului, a spus oficialul ungar, o nouă astfel de taxă putândviza emisiile de carbon şi colectarea deşeurilor. Măsurileplanificate pentru reducerea cheltuielilor vor afecta transportulpublic şi subvenţiile pentru medicamente şi vor reduce costurileadministraţiei de stat. Totodată, unul din scopurile importante aleguvernului este şi aducerea pe termen mediu a ratei angajării lavaloarea de cel puţin 65%, faţă de 55% cât este în prezent. Deasemenea, se are în vedere o creştere a bazei de impozitare prinmajorarea numărului de plătitori de taxe.

Ministrul economiei Gyorgy Matolcsy anunţa la sfârşitul anuluitrecut existenţa unui pachet de reforme structurale planificatepentru anul 2011, despre care spunea că va aduce economii de pânăla 800 de miliarde de forinţi (2,94 miliarde de euro).

Abia săptămâna trecută primul-ministru Viktor Orban a datprimele detalii despre domeniile sensibile care vor fi afectate dereducerile de cheltuieli (transporturile publice, pensiile,subvenţiile pentru medicamente) şi a anunţat posibilitateaintroducerii unei prevederi în constituţie care să limitezevaloarea maximă a datoriei publice (după modelul polonez).Totodată, primul-ministru ungar a anunţat că membrii sistemuluiprivat de pensii s-au întors la sistemul de stat în proporţie deaproape 100%, fapt care se va traduce într-o scădere masivă avalorii datoriei raportată la PIB.

Pachetul de reforme ce urmează să fie anunţat în februarie vinesă completeze măsurile extraordinare luate de guvernul Orban anultrecut, când pentru a duce deficitul sub ţinta impusă de 3,8% dinPIB, au fost introduse suprataxe pentru bănci şi companiile dinsectorul energetic, telecom şi retail, iar activele de 11 miliardede euro ale fondurilor private de pensii au fost readuse subcontrolul statului.

Aceste măsuri ar putea aduce un excedent bugetar de 7% din PIBanul viitor, estima anul trecut Consiliul Fiscal, care între timp afost dizolvat din ordinul lui Orban. Instituţia atrăgea însăatenţia că fără reforme structurale şi după expirarea acestormăsuri cu caracter temporar, deficitul ar putea ajunge la 5% dinPIB în următorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO