Business Internaţional

Ungaria vrea să-şi întărească relaţiile cu regiunea care dă Rusiei cel mai mult petrol

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

17.09.2014, 00:00 1012
Guvernul Ungariei intenţionează să întărească relaţiile de afaceri cu regiunea autonomă Khanty-Mansi, sau Yugra, care produce jumătate din petrolul Federaţiei Ruse, şi unde populaţia dominantă este vorbitoarea unei limbi înrudite cu maghiara.

Sándor Molnár, con­sulul general al Ungariei din oraşul Ekaterinburg, al patrulea ca mărime din Rusia, s-a întâlnit ieri cu guvernatorul regiunii Khanty-Mansi pentru a discuta despre întărirea coope­rării economice, scrie Budapest Business Journal.

Cele două părţi au convenit consolidarea colaborării în domeniul turismului şi al celui agro-industrial şi despre organizarea unei vizite în Ungaria, în 2015, a unor antreprenori din regiune. Scopul vizitei ar fi stabilirea unor afaceri pentru „dezvoltarea tehnologiilor inovatoare“. De asemenea, guvernatorul a invitat partenerii unguri să participe la proiectele internaţionale din regiune.

Cu ocazia vizitei, Molnár a reafirmat interesul Ungariei de a întări relaţiile de afaceri cu Rusia în pofida deteriorării relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles. „Noi sperăm că sancţiunile ruseşti nu vor afecta cooperarea dintre cele două ţări“, a spus oficialul maghiar.

Ungaria şi regiunea Khanty-Mansi au stabilit deja anul trecut proiecte de colaborare în sfera ştiinţei şi educaţiei. Comerţul bilateral dintre cele două părţi a ajuns la 24 mld. dolari.

Ungaria colaborează cu Rusia în domeniul nuclear, în condiţi­ile în care Rusia a dat Budapestei un împrumut de 10 mld. dolari pentru dezvoltarea industriei nucleare maghiare cu tehnologie rusească. Cea mai mare companie ungară, MOL, are puternice legături cu Rusia.

Guvernul ungar a criticat sancţiunile impuse de statele occidentale Rusiei şi a anunţat că vrea să facă un front prorus în Europa de Est. Cu toate acestea, Ungaria s-a angajat să contribuie cu trupe la forţa de răspuns rapid a NATO care va fi înfiinţată ca răspuns la criza militară din Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO