Business Internaţional

Ungaria vrea să fixeze cursul la care se plătesc creditele în valută şi să le cumpere casele datornicilor

Autor: Livadariu Andreea

06.04.2011, 23:42 39

Guvernul de la Budapesta ar putea cumpăra proprietăţileungurilor care au credite ipotecare şi care au întârziat mai multde 90 de zile cu plata ratelor, ca parte a unui set de măsuri caresă îi ajute pe debitorii în valută, scrie Bloomberg.
Aceste măsuri, care au rolul de a înlocui creditele în valută cucredite mai ieftine subvenţionate de stat, ar putea costa guvernulpână la 60 de miliarde de forinţi (230 de milioane de euro).

Statul le va oferi debitorilor cu întârzieri mai mari de 90 de zileposibilitatea fie de a-şi restructura creditul, fie de a le cumpăralocuinţa. Guvernul va cumpăra până la 10.000 de proprietăţi,acestea urmând să fie transferate către consiliile locale sub formăde locuinţe sociale închiriabile.

"Deprecierea semnificativă a forintului în faţa francului elveţiana adus în pragul insolvenţei multe persoane cu credite ipotecare",a spus ministrul economiei György Matolcsy. "Guvernul îşi doreştesă apere persoanele îndatorate de posibile schimbări negative aleratelor de schimb, pentru o perioadă determinată de timp", a maispus el.
Debitorii cu credite în valută care au întârziat mai puţin de 90 dezile cu plata ratelor vor avea posibilitatea să îşi plăteascădatoriile la un curs fix, diferenţa dintre acesta şi cursul de pepiaţă urmând să fie suportată de stat, potrivit lui Daniel Gyuris,şeful diviziei de credite ipotecare din cadrul OTP Bank şi membruîn conducerea Asociaţiei Băncilor. De exemplu, pentru creditele îneuro cursul la care ar urma să fie plătite ratele este de 260 deforinţi. Pe pieţele financiare, euro se tranzacţiona ieri la ovaloare de 263,6 forinţi, ceea ce înseamnă că statul ar suportadiferenţa de 3,6 forinţi. Arieratele acumulate astfel urmează însăa fi "topite" odată cu aprecierea forintului.

Deşi creditele în franci elveţieni le pun cele mai mari problemeungurilor, Gyuris nu a avansat un curs forint/euro la care vor fiplătite ratele. Anterior au existat speculaţii că acesta se vasitua la 190-200 de fo­rinţi/franc. Ieri francul se tranzacţiona la201,56 de forinţi. "Mă aştept ca negocierile purtate de guvern cusectorul bancar să se încheie la sfârşitul lunii aprilie", a spusDaniel Gyuris, iar "dacă guvernul va pune la punct cadrul legalnecesar, băncile vor fi gata să implementeze măsurile la 1iulie."
În Ungaria există 115.000 de persoane care au întârziat peste 90 dezile cu plata ratelor la creditele ipotecare, iar cu fiecare lunăse mai adaugă alte 5.000-6.000 de persoane, scrie cotidianul ungarMagyar Hirlap.

Valoarea totală a creditelor ipotecare pentru locuinţe în francielveţieni era la sfârşitul lunii februarie de 2.300 de miliarde deforinţi (8,66 miliarde de euro), faţă de 822 de miliarde de forinţiîn luna februarie a anului 2007, potrivit datelor banciicentrale.
Forintul s-a depreciat anul trecut cu 11,2% în raport cu franculelveţian, astfel încât în luna decembrie s-a înregistrat un nivelminim record de 224,9 forinţi pentru un franc.
Majoritatea creditelor ipotecare în franci elveţieni din Ungaria aufost luate când francul era tranzacţionat la o valoare cuprinsăîntre 160 şi 180 de forinţi.


Ce le oferă guvernul ungar datornicilor

  • Pentru debitorii cu întârzieri de peste 90 de zile: statul leva oferi posibilitatea de a-şi restructura creditul sau de a lecumpăra casa.
  • Pentru debitorii cu întârzieri mai mici de 90 de zile: cursulde schimb la care se va plăti rata va fi fixat, diferenţa faţă decursul de pe piaţă urmând să fie suportată de către stat.

Românii şi creditele în franci
Românii au luat credite în franci elveţieni al căror soldechivalează cu 3 mld. euro, dar în ultimii doi ani riscul valutars-a dovedit usturător şi a ajuns să depăşească beneficiuldobânzilor mai mici afişate de bănci în momentul vânzăriiîmprumuturilor. Astfel, restanţele la creditele în franci au urcatde aproape şase ori în ultimul an, ajungând la aproximativ 200 mil.euro în condiţiile în care din octombrie 2008 până în prezentfrancul s-a apreciat cu 50% în faţa leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO