Business Internaţional

Ungaria va construi de la zero un oraş horticol de 1 mld. euro care să funcţioneze numai cu energie verde

Ungaria va construi de la zero un oraş horticol de 1...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.05.2019, 22:00 353

Ungaria intenţionează să construiască un oraş bazat pe energie din surse regenerabile cu locuri de muncă şi locuinţe pentru mii de oameni pe o fâşie pustie a Luncii Dunării, scrie Bloomberg.

Proiectul Hegyeshalom-Bezenye, de 1 miliard de euro, din nord-vestul Ungariei va avea dimensiunile a aproximativ 500 de terenuri de fotbal şi va oferi servicii complete cum ar fi şcoli şi magazine, au declarat codezvoltatorii E.ON şi compania germană de imobiliare FAKT. Legume vor fi cultivate în sere, construite unde în prezent cresc numai bălării, spun autorii proiectului.

Oraşul neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon va funcţiona în principal cu energia solară şi din biogaz şi va crea până la 5.000 de locuri de muncă permanente pentru cultivarea legumelor în sere. În această iniţiativă, FAKT este în parteneriat cu E.ON, cu grupul de construcţii KESZ şi cu guvernul ungar.

Proiectul de infrastructură şi horticultură subliniază „modul în care o bucată de  pământ pustie şi o viziune pot crea o afacere ecologică şi un parteneriat comunitar de amploare“, a spus Nikolai Ulrich, membru în boardul FAKT. Compania şi partenerii săi spun că proiectul va servi drept model pentru alte terenuri ce vor fi transformate de pe întreg continentul, inclusiv din regiunile cândva dependente de cărbune care fac trecerea la energie curată.

Când va fi complet, Hegyeshalom-Bezenye va avea aproximativ 1.000 de case, un restaurant, un hotel, staţie de cale ferată, magazine pentru cumpărături, precum şi şcoli şi unităţi de formare profesională. Proiectul încorporează o politică durabilă de gestionare a apei, care urmăreşte evitarea scăderii nivelului apei din zonă, a spus Ulrich. Energia pentru încălzire va fi furnizată de instalaţii geotermale, a explicat el.

Pe lângă contribuţia la creşterea ofertei de roşii, ardei şi vinete din Ungaria, oraşul va găzdui cea mai mare crescătorie de peşte de interior din Europa, cu  somon, biban bass şi alte specii scumpe, a mai spus Ulrich.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO