Business Internaţional

Ungaria trebuie sa reduca subventiile si cheltuielile sociale

23.10.2007, 20:01 15

Ungaria intentioneaza sa-si reduca in 2007 deficitul bugetar pana la 6,2% din Produsul Intern Brut, fata de 9,2%, cat a inregistrat anul trecut, scrie Portfolio.
Cu toate acestea, presedintele bancii centrale de la Budapesta, Andras Simor, considera ca fara o serie de reforme structurale, Ungaria nu va fi capabila sa mentina acest ritm.
Simor spune ca cel mai probabil tintele pentru 2007 si 2008 vor putea fi atinse, dar nu exista nicio certitudine cu privire la ceea ce se va intampla peste doi ani, dat fiind faptul ca 2009 este an preelectoral.
Masurile implementate pana acum au avut efecte doar asupra unor segmente relativ izolate, capacitatea lor de a schimba intregul sistem fiind pusa la indoiala de catre Simor. Toate reformele de pana acum s-au concentrat pe cresterea veniturilor la bugetul de stat, a declarat Simor, apreciind ca aceste masuri au rezolvat doar pe jumatate problema. De asemenea, guvernatorul bancii centrale spune ca decizia guvernului de a-si folosi veniturile suplimentare pentru a impulsiona cresterea cheltuielilor consumatorilor nu a fost cea mai fericita solutie.
Mai mult, cresterea nivelului de impozitare operata de guvern anul acesta va modifica baza de impozitare, singurul segment care va inregistra o apreciere ca urmare a acestei masuri fiind cel al exporturilor neimpozitate.
Referindu-se la reformele din sistemul sanitar, Simor spune ca in timp ce acestea au capacitatea de a reduce deficitul fondurilor de asigurari sociale, nu exista certitudinea ca pot determina si imbunatatirea calitatii serviciilor.
De asemenea, guvernatorul bancii centrale a enumerat cateva cifre pentru a ilustra problemele structurale ale politicilor de acordare a subventiilor. De exemplu, subventiile acordate companiei de cai ferate MAV si cheltuielile bugetare legate de subventiile pentru pretul gazelor au totalizat 380 mld. forinti (1,5 mld. euro), adica 1,5% din PIB in 2006.
Prin reducerea subventiilor pentru gazele naturale s-ar economisi 100 mld. forinti (398 mil. euro) sau 0,4% din PIB, in timp ce prin reducerea subventiilor pentru medicamente
s-ar economisi 50-60 mld. forinti (200-240 mil. euro), adica 0,2% din PIB. Subventiile acordate diviziei de transport de calatori a MAV, adica 0,4% din PIB, au un nivel foarte ridicat chiar si in comparatie cu statele UE, a adaugat el.
Mai mult, cheltuielile publice sociale ca procent din PIB au inregistrat cea mai ridicata valoare dintre statele grupului Visegrad (Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO