Business Internaţional

Ungaria pregăteşte terenul pentru cumpărarea afacerii locale a Sberbank

Sberbank are operaţiuni în Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Germania, Ungaria, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina

Sberbank are operaţiuni în Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Germania, Ungaria, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina

Autor: Bogdan Cojocaru

10.04.2015, 00:04 663
Presa maghiară speculează că guvernul pregăteşte terenul pentru preluarea subsidiarei locale a băncii ruseşti Sberbank. Informaţiile ar trebui privite cu prudenţă, deorece între guvernul maghiar şi un important om de afaceri local, un mogul media, este în plină desfăşurare un război mediatic. Însă achiziţia s-ar încadra în „obiceiul“ Budapestei de a prelua controlul unor bănci străine.

O achiziţia mai veche făcută de guvern, problematică din cauza problemelor financiare pe care le creează, este MKB, dizia maghiară a grupului bancar german BayernLB. O alta mai recentă este o participaţie de 15% la afacerea locală a grupului austriac Erste Bank. BERD ar urma să cumpere încă 15%. De asemenea, guvernul a cumpărat Budapest Bank de la grupul american General Electric.

Potrivit săptămânalului maghiar Figyelö, János Lázár, şeful de cabinet al premierului Viktor Orbán, face lobby pentru ca statul să cumpere subsidiara locală a Sberbank, iar Banca Maghiară pentru Dezvoltare a început deja eforturile de due diligence (auditarea aprofundată a si­tuaţiei financiare) în ceea ce priveşte banca.

Un impediment serios ar fi că guvernatorul băncii centrale, György Matolcsy, se opune tranzacţiei, scrie Portfolio.hu.

Situaţia este cât se poate de ciudată doarece Matolcsy a fost ministru al economiei în guvernul Orban şi un aliat de bază al premierului. Tocmai datorită acestor „calităţi“ el a fost numit de Orban la şefia băncii centrale. Guvernatorul anterior a fost un opozant al planurilor premierului.

Figyelö a aflat că banca centrală nu a fost consultată atunci în multe din cazurile în care statul a achiziţionat companii financiare, printre care afacerea Erste. Deşi Banca Maghiară pentru Dezvoltare a lansat eforturile de due diligence, se pare că Matolcsy are cuvântul final în preluarea activelor Sberbank.

Zvonuri privind cumpărarea acestei unităţi au apărut încă din februarie. Presa scria atunci că Sberbank, cea mai mare bancă rusească, nu poate asigura capitalul necesar afacerii maghiare din cauza sancţiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale. Sberbank a răspuns speculaţiilor negând informaţiile din presă.

Subsidiara maghiară a băncii ruseşti a închis anul 2013 cu pierderi de 7,7 miliarde de forinţi (25,8 milioane euro). Instituţia a fost afectată de măsurile prin care guvernul îi ajută pe cei cu credite în monedă străină.

În martie, portalul rusesc de ştiri delovoysaratov.ru a scris că Sberbank va aproba în aprilie un plan privind reducerea sprijinului pe care îl dă subsidiarelor din străinătate şi că va anunţa în iulie ce active vinde.

Publicaţia cehă Lidové Noviny scria în februarie, citând „surse bine informate“, că băncile ruseşti sunt forţate de conflictul dintre Vest şi Rusia să-şi vândă activele din Europa Centrală, pe listă fiind subsidiare din Ungaria şi Slovacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO