Business Internaţional

Ungaria înăspreşte regulile pentru investitorii străini. Polonia ar putea urma o cale similară

Ungaria înăspreşte regulile pentru investitorii...

Autor: Catalina Apostoiu

29.05.2020, 00:05 4709

Investitorii străini din Ungaria vor fi nevoiţi să aplice pentru obţinerea unei autorizaţii speciale pentru a putea achiziţiona mai mult de 10% din acţiunile unei companii locale considerate de importanţă strategică, potrivit Emerging Europe.

Într-un decret recent făcut posibil de controversata legislaţie de urgenţă în legătură cu care unii critici susţin că ar fi creat prima dictatură din Uniunea Europeană, guvernul Ungariei stipulează că investitorii străini care se implică în tranzacţii cu o valoare ce depăşeşte un milion de euro în sec­toare precum cel al serviciilor medicale, energiei, pro­duc­ţiei alimentare, managementul reziduurilor, construcţii, finanţe, transport maritim, apărare şi IT vor fi obligaţi să înainteze documentaţie ministrului inovaţiei şi tehnologiei. Acesta are la dispoziţie 45 de zile pentru a aproba sau respinge cererea.

Reglementările vor rămâne în vigoare pentru tot restul acestui an, termenul de „străin“ aplicându-se investitorilor din afara UE, Spaţiul Economic European şi Elveţia.

„Nu este doar o chestiune de economie, ci şi de suveranitate“, a declarat Tamas Schanda, ministru adjunct în cadrul ministerului inovaţiei şi tehnologiei, adăugând că noile reguli vor proteja companiile ungare de străinii care vor să profite de criza coronavirusului pentru a câştiga cotă de piaţă.

Parlamentul ungar i-a acordat premierului Viktor Orban dreptul de a conduce prin decret în martie în contextul crizei coronavirusului. Decizia a fost însă vehement criticată, unele dintre legile adoptate prin decret neavând relevanţă în lupta contra virusului.

Ministrul ungar al justiţiei Judit Varga a anunţat că ţara intenţionează să pună capăt stării de urgenţă şi capacităţii lui Orban de a conduce prin decret pe 20 iunie.

Şi Polonia ar putea analiza o legislaţie similară celei adoptate de Ungaria.

Guvernul polonez crede că în condiţiile în care valoarea de piaţă a multor companii poloneze a fost redusă de impactul economic al crizei coronavirusului, acestea trebuie să fie protejate în faţa unor potenţiale preluări din afară.

Jadwiga Emilewicz, vicepremierul polonez, în acelaşi timp ministru al dezvoltării, declara săptămâna trecută că „în criză, Polonia nu este de vânzare“.

„Nu putem permite ca firme care şi-au construit cu eforturi mari brandul în decurs de 20, 30 de ani, să devină prăzi uşoare în prezent, în special pentru fondurile din afara Uniunii Europene“, a declarat ministrul polonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO