Business Internaţional

Ungaria: Creştem rolul statului în sectoarele strategice

Autor: Cristina Rosca

08.09.2010, 23:54 27

Guvernul maghiar nu doreşte acţio­nari străini în companiilelocale strategice, cum este cazul MOL, potrivit cotidianului cuviziuni de dreapta Magyar Menzet, care îl citează pe ministruldez­vol­tării naţionale Tamas Fellegi, scrie port­folio.hu.
"Întotdeauna le spunem clar par­tenerilor noştri, inclusiv ruşilor,că în sectorul energetic şi în alte sectoare considerate strategicevrem să creştem rolul statului", a spus Fellegi după ce apar­tici­pat la o serie de negocieri la Moscova, potrivitcotidianului maghiar. Ministrul a refu­zat să detalieze, afirmândcă nego­cierile, consi­derate "sen­sibile", continuă, scrie MagyarNemzet.
În ultimul raport al KBC Securities scrie că unul dintre cele maiimportante eve­nimente din 2010 ar putea fi ieşirea grupului rusSurgutneftegaz din acţio­nariatul MOL şi în consecinţă modificareastructurii acţio­nariatului companiei.

Cu ce i-ar putea tenta maghiarii peruşi?

Cu toate acestea, Peter Csaszar, analist în cadrul KBC Securities,crede că dis­cuţiile vor rămâne într-un stadiu inci­pient cel puţinpână la alegerile locale ce vor avea loc pe 3 octombrie din maimulte motive. Prin­tre cele mai impor­tan­te se numără faptul căpartidul Fidesz, aflat acum la gu­vernare, este foarte posibil săîşi con­cen­treze aten­ţia asupra măsurilor econo­mice pe caretrebuie să le implementeze după alegeri pentru a asigura creştereaeco­no­mică.
Mai mult, nu există niciun motiv pentru care guvernul să vrea sărăscumpere acţiunile MOL din mâinile ruşilor, în condiţiile în carestructura acţionariatului este stabilă. Dacă acest lucru se vaîntâmpla însă, guvernul trebuie să se gândească la faptul că nuexistă un "prinţ pe cal alb" care să vină să preia ulteriorMOL.
Un alt motiv invocat de analistul KBC este faptul că nu existăbanii disponibili pentru ca statul să răscumpere acţiunile. Deşigu­vernul ar putea organiza emisiuni de obligaţiuni pentru afinanţa tranzacţia, un asemenea pas ar fi interpretat greşit deinvestitori, în special în condiţiile actuale când pieţele suntextrem de volatile.
În cazul în care tranzacţia va fi realizată prin schimb de active,aparent nu există nimic ce ar putea tenta partea rusă, adaugăCsaszar.
În pofida opiniei exprimate de analistul maghiar, agenţia de presăThomson Reuters scrie că guvernul de la Budapesta a purtat discuţiicu Surgutneftegaz pentru răs­cum­pă­rarea cât mai repede apachetului de 21,2% din acţiunile grupului de petrol şi gaze.
"Guvernul maghiar s-a angajat să analizeze fiecare sector strategicşi să des­copere ce este în interesul Ungariei - iar un sectorcheie este cel energetic - pentru ca apoi statul să poată să îşiasigure un rol cheie", a anunţat ministerul dezvoltării. "În acestsens am demarat discuţii cu compania rusească Surgutneftegaz pentrupachetul de 21,2% din acţiunile MOL."
Ministerul a mai anunţat că Rusia şi Ungaria doresc să găsească câtmai rapid "o soluţie potrivită pentru această problemă".
Ungaria, mai aproape de ruşi
"Cred că acest lucru este dorit de am­bele părţi", a spus Fellegi,care a adăugat că relaţiile Rusiei cu Ungaria vor lua o nouăturnură.
Fellegi, care este de asemenea co­misarul guvernamental însărcinatsă se ocupe de relaţiile economice maghiaro-ruse, a purtat discuţiicu prim-viceprim-ministrul rus Viktor Zubkov, însă nu a dorit săofere detalii.
El a declarat că relaţiile economice dintre Ungaria şi Rusia suntfoarte importante pentru vecinul României de la vest, care încearcăsă îşi dezvolte relaţii mai strânse cu statele din est.
Pe lista de discuţii a Ungariei cu Rusia s-ar putea afla, cuexcepţia situaţiei de la MOL, şi soluţionarea problemei capitaluluioperatorului aerian Malev şi implicarea Rusiei în proiectul deconstrucţie a patru reactoare la centrala nucleară Paks, dincentrul ţării.
La 1 martie Ungaria a preluat o participaţie de 95% în cadrulcompaniei aeriene naţionale copleşite de datorii Malev, practicrenaţionalizând compania la doi ani după privatizarea acesteia.Statul a înlocuit banca de dezvoltare de stat rusă Vnesheconombankîn poziţia de acţionar majoritar.

O istorie complicată
n La sfârşitul lunii martie a anului trecut grupul petrolieraustriac OMV, acţionarul majoritar al celei mai mari companiilocale, Petrom, i-a luat prin surprindere pe ungurii de la MOL careau aflat din presă de vânzarea participaţiei de 21,2% cu 1,4 mld.euro către compania rusească Surgutneftegaz.
n Anunţul a fost complet neaşteptat mai ales că în urmă cu osăptămână reprezentanţii OMV dădeau asigurări că nu se gândesc sărenunţe la acest pachet până la sfârşitul anului 2009.
n Prin această tranzacţie, compania rusească a devenit cel maiputernic acţionar al grupului MOL, restul acţionarilor deţinând înmare parte participaţii mai mici de 10%.
n Atunci oficialii grupului petrolier ungar MOL au spus că OMV erao acoperire pentru interesele ruseşti, pentru că investitorul rus acumpărat participaţia la un preţ egal cu cel investit de OMV.Aceasta este cea mai gravă acuzaţie oficială făcută vreodată laadresa companiei austriece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO