Business Internaţional

Ungaria, bomba cu ceas de lângă România: are cea mai mare datorie publică din Est, iar agenţiile de rating o iau la ţintă pentru a-i tăia ratingul

Ungaria, bomba cu ceas de lângă România: are cea mai mare datorie publică din Est, iar agenţiile de rating o iau la ţintă pentru a-i tăia ratingul

Autor: Alexandru Matei

13.11.2011, 13:19 2867

Ratingul Ungariei ar putea fi retrogradat luna aceasta la categoria "junk" după ce agenţia Standard & Poor's a plasat calificativul BBB- al ţării sub supraveghere cu implicaţii negative, scrie Bloomberg. Avertismentul S&P a venit la numai o zi după ce Fitch a redus perspectiva ratingului Ungariei, aflat pe ultima treaptă din categoria "investment grade", de la stabil la negativ.

Ungaria interzice construcţia de malluri


Astfel, Ungaria riscă să aducă un nou focar al crizei datoriilor la graniţa cu România pentru că se confruntă cu o situaţie asemănătoare cu cea a ţărilor din zona euro care au avut nevoie de susţinere de la UE şi FMI: are datorii mari şi a intrat pe radarul agenţiilor de rating. În cazul Greciei de exemplu, ţara care are cea mai mare datorie ca pondere în PIB, de aproape 150%, criza a început după ce agenţiile de evaluare financiară au decis să retrogradeze ratingul ţării, ca urmare a problemelor cu deficitul. În mai puţin de doi ani, Grecia, care este însă un caz special în Europa, a ajuns de la un rating din categoria "investment grade" la un calificativ CCC (acordat de S&P), cel mai redus din lume, sub ţări precum Burkina Faso sau Kenya. România are un rating BB+.

Ungaria are cea mai ridicată datorie publică din regiune, de 81% din PIB la finalul anului trecut, iar o posibilă decizie de retrogradare a ratingului din partea agenţiilor ar putea duce la o creştere a costurilor de împrumut ale ţării, în condiţiile în care investitorii se îndepărtează de activele riscante.


Guvernul a redus oferta de titluri pe care le scosese la vânzare pe 10 noiembrie după ce randamentele au urcat la cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani, iar forintul s-a depreciat până la cel mai slab curs din ultimii doi ani şi jumătate, ridicând semne de întrebare cu privire la capacitatea guvernului de a finanţa datoria publică, notează Bloomberg.


Politicile imprevizibile adoptate de guvernul ungar, inclusiv taxele speciale aplicate anumitor industrii şi forţarea băncilor de a accepta pierderi prin stabilirea unui curs valutar fix la care pot fi rambursate creditele în valută, afectează negativ investiţiile şi creşterea într-un moment în care mediul economic se deteriorează, şi-a motivat agenţia Standard & Poor's decizia.


În 2008, Ungaria a apelat la ajutorul FMI pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, dar o dată cu venirea la putere a primului-ministru Viktor Orban, guvernul a decis să nu mai reînnoiască acordul cu instituţia cu sediul la Washington pentru a avea mai multă libertate de mişcare şi posibilitatea de a se folosi de politici "neortodoxe" pentru a reduce datoria publică a ţării. Deşi Orban este conştient de pericolul reprezentat de datoria publică mare, pe care a catalogat-o drept "duşmanul numărul unu" al ţării sale, el nu a reuşit să vină cu măsuri concrete de reducere a acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO