Business Internaţional

Ungaria ar putea avea de suferit de pe urma unei facilitati fiscale acordate M&S

21.02.2005, 00:00 42

Ungaria si-ar putea pierde un avantaj competitiv ca urmare a unei recente decizii a Curtii Europene de Justitie, sustin experti internationali pe probleme de fiscalitate, citati de Budapest Business Journal.


La inceputul lunii februarie, Curtea a sprijinit o solicitare formulata de lantul britanic de magazine Marks&Spencer, care i-ar permite companiei sa-si deduca pierderile inregistrate de subsidiarele din alte state membre UE din profitul impozabil in Marea Britanie. Cu toate ca nu a fost luata inca nici o decizie finala, expertii sunt de parere ca o hotarare in favoarea companiei ar putea insemna un dezavantaj competitiv serios pentru membrii Uniunii Europene al caror regim fiscal nu permite astfel de reduceri ale bazei impozabile a grupurilor, categorie in care se incadreaza si Ungaria.


"Daca Marks&Spencer castiga cazul si Marea Britanie va permite companiilor sa deduca pierderile filialelor din strainatate, Regatul Unit va deveni o locatie preferata de corporatiile multinationale, pentru a-si stabili sediile la nivel global sau regional", a declarat Peter Oszko, de la Deloitte.


"Incurajarea scutirilor fiscale pentru multinationale ar putea crea un nou camp de lupta in cursa internationala a sistemelor de impozitare, care de fapt a si fortat recent noile state membre sa opereze reduceri de impozite", a spus Gergely Demetrovics, de la firma de audit si consultanta KPMG.


Marks&Spencer a dat in judecata biroul fiscal britanic la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce institutia a refuzat sa permita companiei deducerea pierderilor anumitor subsidiare straine din baza de calcul a impozitului pe profit. In conformitate cu legislatia aflata in vigoare in Marea Britanie, corporatiile au dreptul sa deduca pierderile inregistrate de subsidiarele britanice din profitul impozabil al companiei-mama. Astfel ca Marks& Spencer a considerat ca daca acest lucru este permis in Marea Britanie, ar trebui sa fie permis si in interiorul Uniunii Europene.


"Totul ajunge in final la Tratatul de la Roma, care interzice orice diferentiere intre companiile sau oamenii din tarile UE", a explicat Demetrovics.


Expertii in fiscalitate avertizeaza ca decizia finala a Curtii Europene va crea un precedent si pentru alte state din Uniunea Europeana.


Guvernele a opt alte state membre UE, printre care Austria, Danemarca si Italia, in care deducerile fiscale pentru grupuri sunt deja operationale, sunt direct interesate de solutionarea cazului.


Regimul fiscal din Ungaria nu recunoaste facilitatile fiscale pentru grupuri, astfel ca statul nu va fi afectat in mod direct de decizia Curtii Europene de Justitie. Pe termen mediu insa, Ungaria se va vedea nevoita sa ia in considerare introducerea acestui avantaj fiscal, daca nu vrea sa ramana in urma in cursa pentru atragerea investitiilor straine, arata expertii.


"Pentru moment, competitivitatea Ungariei este sustinuta considerabil de cota scazuta a impozitului pe profit. Cu toate acestea, companiile-parinte sau grupurile nu pot deduce din baza impozabila pierderile subsidiarelor, nici macar a celor din Ungaria", a declarat Oszko.


"Posibilitatea ca Marea Britanie sa permita deducerea acestor pierderi, chiar si pentru subsidiarele straine, ar putea avea ca rezultat cote de impozitare mai reduse in general. Acest fapt ar putea incuraja corporatiile internationale sa-si mute baza in Marea Britanie sau in alte state membre care vor implementa acelasi sistem", a opinat Oszko.


"Ungaria ar face bine sa ia in considerare posibilitatea oferirii acestei facilitati fiscale grupurilor care si-au stabilit aici sediul central, atat pentru subsidiarele straine, cat si pentru cele aflate in cadrul granitelor de stat", a continuat el.


Potrivit lui Oszko, varianta cea mai buna ar fi ca un grup sa beneficieze de acelasi tratament fiscal ca o companie obisnuita. "Sistemul se numeste consolidare fiscala si a fost implementat deja in unele state membre, de exemplu in Olanda".


"Acest sistem ar spori competitivitatea Ungariei in fata investitorilor. Ungaria ar avea de castigat de pe urma centrelor regionale ale corporatiilor care s-ar stabili aici", a comentat Oszko.


Potrivit lui Demetrovics, "consolidarea fiscala si facilitatile fiscale oferite grupurilor multinationale vor deveni probabil elemente-cheie ale dezvoltarii tarilor Uniunii Europene, inclusiv a Ungariei".


Peter Oszko a afirmat ca Ungaria nu ar inregistra pierderi majore de venituri in cazul in care s-ar introduce consolidarea fiscala, deoarece chiar si in prezent exista posibilitatea de a deduce pierderile subsidiarelor.


Una din ele ar fi absorbirea companiei-fiica, iar o alta ar fi transformarea unei subsidiare straine intr-un centru permanent. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO