Business Internaţional

Ungaria: aliaţii lui Orban încearcă să pună mâna pe aeroportul Budapestei, care este deţinut acum de fonduri străine de investiţii. O companie ungară, în spatele căreia se află grupul petrolier MOL, a depus o ofertă nesolicitată de preluare a aeroportului

Ungaria: aliaţii lui Orban încearcă să pună mâna pe...

Autor: Catalina Apostoiu

11.10.2020, 23:00 6189

Premierul ungar Viktor Orban n-a făcut niciun fel de se­cret din faptul că-şi doreşte să scape de proprietarii străini ai aero­portului din Budapesta, unul dintre huburile de dimensiuni medii cu cel mai rapid ritm de creştere din lume, scrie Bloomberg.

Acum că pandemia a redus valorizările aeroporturilor, alia­ţii acestuia, printre care compania de rafinare parţial deţinută de stat Mol, au depus o ofertă nesolicitată pentru hubul inter­naţional, potrivit unor surse familiare cu discuţiile preliminare.

Un consorţiu ungar, ce include Mol, a mandatat un om de afaceri cu legături cu familia lui Orban să depună o ofertă. Nu au fost făcute publice detalii privitoare la suma oferită sau la rolul exact jucat de Orban în acest proces.

Cei trei proprietari ai aeroportului, GIC, fondul suveran din Singapore, un fond de pensii canadian şi AviAlliance, o companie de management de aeroporturi deţinută la rândul ei de un alt fond canadian, nu au în prezent niciun plan de vânzare a aeroportului.

Orban urmăreşte cu ardoare îndepărtarea acţionarilor străini din companiile pe care le consideră „strategice“, după cum a procedat în sectoarele de energie şi media. Acesta e cu ochii pe aeroport de la privatizarea hub-ului, în 2005. Ca politician din opoziţie la acea vreme, Orban a declarat că va încerca să inverseze vânzarea.

Odată cu avântul zborurilor low-cost, popularitatea Ungariei a crescut, iar veniturile aeroportului au urcat cu 43% în ultimii trei ani la 331 milioane de euro în 2019. Pandemia i-a afectat operaţiunile însă, aeroportul aşteptându-se la o scădere cu 90% a traficului de pasageri până la sfârşitul anului.

Scăderea ar putea crea o oportunitate pentru Orban, care a dezvoltat o elită de business ce-i este foarte apropiată lui şi familiei sale.

Anul trecut, guvernul a estimate valoarea aeroportului la 3 miliarde de euro înainte de pandemie.

Consorţiul care a depus oferta pentru aeroport este reprezentată de Daniel Jellinek, un dezvoltator imobiliar care a făcut afaceri cu ginerele lui Orban, Istvan Tiborcz, potrivit uneia dintre sursele citate.

Guvernul ungar a pătruns deja în industria aeroporturilor în acest an, prin achiziţia unei participaţii de 90% din aeroportul din apropiere de Sarmellek.

Guvernul deţine o participaţie de 5% în cadrul Mol, a doua mare companie listată din Ungaria după capitalizarea de piaţă. Administrat de aliatul apropiat al lui Orban, Mol îşi diversifică veniturile dincolo de petrol, însă nu şi-a făcut niciodată public interesul pentru achiziţia unui aeroport.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO