Business Internaţional

Unele vaccinuri ajută statele lumii să iasă din pandemie mai repede decât altele

Unele vaccinuri ajută statele lumii să iasă din...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.05.2021, 00:00 62

Cu sute de milioane de oameni vaccinaţi acum împotriva COVID-19, pandemia de coronavirus ar trebui să înceapă să se retragă în locuri în care o mare parte din populaţie a fost inoculată. Dar acest lucru nu se întâmplă peste tot, scrie Bloomberg. În schimb, se conturează două tendinţe: în ţări precum Israel, numărul de noi cazuri de COVID-19 scade pe măsură ce sunt vaccinate mai multe persoane, în timp ce în alte locuri precum Seychelles, care a inoculat o parte mai mare din populaţie decât oricare altă naţiune, infecţiile continua să crească şi ating noi maxime.

Un motiv pot fi diferitele tipuri de vaccinuri utilizate.

Dovezile obţinute prin extinderea la scară globală a vaccinării arată că serurile cu ARN mesenger (ARNm) dezvoltate de Pfizer-BioNTech sau Moderna sunt mai bune în a împiedica oamenii să devină contagioşi, contribuind la reducerea transmiterii - un beneficiu suplimentar neaşteptat având în vedere că primul val de vaccinuri contra COVID -19 a avut ca scop să împiedice oamenii să se îmbolnăvească foarte tare. Alte vaccinuri, deşi sunt eficiente în prevenirea bolilor acute sau a decesului din cauza COVID, par să nu aibă acest avantaj suplimentar în acelaşi grad.

„Aceasta va fi o tendinţă de creştere pe măsură ce ţările încep să-şi dea seama că unele vaccinuri sunt mai bune decât altele“, a spus profesorul Nikolai Petrovsky de la Colegiul de Medicină şi Sănătate Publică de la Universitatea Flinders din Australia de Sud. În Seychelles, imunizarea s-a făcut mai ales cu AstraZeneca şi Sinopharm, produs în China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO