Business Internaţional

Unde lovesc în Europa tarifele vamale impuse de americani: Brânzeturi, măsline, băuturi şi avioane

Unde lovesc în Europa tarifele vamale impuse de...

Autor: Teona Tomoiaga

04.10.2019, 12:41 389

Statele Unite vor impune, din 18 octombrie, tarife vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus şi de 25% pentru produse din Uniunea Europeană, inclusiv whisky din Scoţia şi Irlanda, vin din Franţa şi brânzeturi din diverse regiuni, transmite Reuters.

Anunţul vine după ce, miercuri, Statele Unite au obţinut aprobarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus.

Preşedintele Donald Trump a salutat, joi, această „victorie frumoasă”. El a scris pe Twitter că “UE, de mai mulţi ani, a tratat SUA foarte dur în ceea ce priveşte comerţul, din cauza tarifelor, barierelor comerciale şi multe altele. Acest caz se întâmplă de ani buni, o victorie frumoasă!”.

Tarifele noi de 25% din SUA pentru brânză italiană, vin francez, whisky scoţian, biscuiţi britanici, măsline spaniole şi mii de alte produse alimentare europene vor duce la majorarea preţurilor înaintea sezonului de sărbători şi vor afecta locurile de muncă a americanilor, au declarat, joi, grupurile comerciale din SUA.

Asociaţia Speciality Food a menţionat, într-un comunicat, că noile tarife impuse vor scădea vânzările şi vor avea efecte negative asupra ocupării forţei de muncă din SUA la 14.000 de angajaţi la comercianţi specializaţi în alimente şi la alţi 20.000 de comercianţi de alimente din Statele Unite. Impactul va fi „dramatic”, au spus oficialii grupului comercial.

Preţurile mai mari „vor lovi portofelele americane în apropierea sezonului sărbătorior”, a mai spus grupul. „Brânza sau mezelurile care vă costă, în prezent, 45 de dolari vor ajunge la 60 de dolari după impunerea tarifelor. Specialităţile pe care le oferiţi famiilor voastre pentru a sărbători Ziua Recunoştinţei şi sărbătorile de sfârşit de an vor putea deveni inaccesibile."

Whisky-ul a reprezentat peste jumătate din valoarea totală a produselor britanice de pe lista tarifelor din SUA, în valoare de peste 460 milioane de dolari, potrivit Scotch Whisky Association.

Tarifele din această săptămână pentru whisky-ul scoţian, lichioruri şi vinuri, ar putea afecta aproape 3,4 miliarde de dolari la importuri „şi ar putea duce la pierderea a aproximativ 13.000 de locuri de muncă din SUA, inclusiv pentru camionieri, fermieri şi barmani”, potrivit Distilled Spirits Council.

După un litigiu care a durat 15 ani, Organizaţia Mondială a Comerţului a confirmat că SUA sunt îndreptăţite să impună contramăsuri ca răspuns la subvenţiile ilegale ale UE.

"Ne aşteptăm să negociem cu Uniunea Europeană pentru a rezolva această problemă într-un mod care să fie în beneficiul angajaţilor americani", a declarat reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer.

Uniunea Europeană şi SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing. Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmând să le sancţioneze.

Analiştii susţin că această dispută ameninţă să înrăutăţească schimburile comerciale transatlantice care sunt deja tensionate de tarifele vamale suplimentare introduse de Washington pentru importurile de oţel din UE şi de ameninţările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO