Business Internaţional

Undă verde: Proiectul de stimul economic în valoare de 1.900 de miliarde de dolari propus de Joe Biden intră în linie dreaptă

Undă verde: Proiectul de stimul economic în valoare de...

Autor: Dorin Oancea

11.03.2021, 00:00 35

Camera Reprezentanţilor a aprobat miercuri una dintre cele mai mari măsuri de stimulare economică din istoria SUA, un proiect de lege în valoare de 1,9 trilioane de dolari care îi oferă preşedintelui Joe Biden prima sa victorie majoră în funcţie, anunţă Reuters.

Măsura oferă 400 de miliarde de dolari pentru plăţi directe în valoare de 1.400 de dolari către majoritatea americanilor, 350 de miliarde de dolari ajutoare pentru state şi guvernele locale, precum şi creşterea finanţării pentru distribuirea vaccinurilor.

Aprobarea în camera controlată de democraţi a venit fără niciun sprijin republican, după săptămâni de dezbateri partizane şi lupte în Congres. Democraţii au descris legislaţia ca un răspuns critic la o pandemie care a ucis mai mult de 528.000 de americani şi a generat milioane de şomeri.

Preşedintele Joe Biden intenţionează să semneze proiectul de lege vineri, a declarat Casa Albă.

Camera Reprezentanţilor, care a adoptat o versiune anterioară a legii, a trebuit să se întâlnească din nou pentru a aproba modificările făcute în Senat în weekend.

Potrivit unui sondaj de opinie naţional Reuters / Ipsos, desfăşurat în perioada 8-9 martie, 70% dintre americani susţin planul. Dintre republicani, cinci din 10 spun că susţin planul, în timp ce nouă din 10 democraţi l-au susţinut.

Economiştii din sectorul privat şi public şi-au schimbat estimările de creştere, Morgan Stanley stabilind săptămâna aceasta o prognoză de creştere economică în 2021 de 8,1%. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a prezis marţi o creştere economică de peste 6% în acest an, faţă de aproximativ 3% în urmă cu doar trei luni.

Odată cu finalizarea proiectului de lege COVID-19, atenţia se îndreaptă către următoarea rundă de legislaţie majoră pe care Biden îşi propune să o promoveze, inclusiv investiţii masive în infrastructură, reforme în domeniul imigraţiei şi iniţiative privind schimbările climatice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO