Business Internaţional

Una dintre cele mai bogate ţări din lume raportează primul deficit public din ultimii 25 de ani. Înainte de pandemie, surplusul bugetar reprezenta circa 10% din PIB

Una dintre cele mai bogate ţări din lume raportează...

Autor: Eduard Ivanovici

06.09.2020, 10:00 1301

Norvegia – cel mai mare producător de petrol din Europa de vest – a raportat primul deficit public din ultimii 25 de ani. Declinul a ajuns în T2 la 8 miliarde de euro, după ce autorităţile înregistraseră în primele trei luni ale anului un surplus de 2 miliarde de euro, potrivit Rappler.

Ţara scandinavă spune că rezultatele se datorează în mare parte dividendelor scăzute şi veniturilor tot mai mici din petrol şi taxe. Între timp, cheltuielile au crescut în ideea de a atenua efectele economice ale pandemiei, fiind alimentate de beneficiile mari de şomaj.

„Sectorul public a protejat, aşadar, sectorul privat de impactul generat de scăderea venitului naţional. Pe de altă parte, este pentru prima dată într-o perioadă lungă de timp când statul face tranziţia de la surplus la deficit”, a declarat Pal Sletten, economist în cadrul agenţiei de statistică a Norvegiei.

Surplusul bugetar al Norvegiei a înregistrat o medie de 10,7% din produsul intern brut (PIB) în perioada 2002-2019. Deficitul din T2 reprezintă 10,3% din PIB.

Cu toate acestea, Norvegia se poate baza pe fondul suveran de investiţii pe care îl conduce. Fondul – primul la nivel mondial – este evaluat la 986 de miliarde de euro şi a investit în acţiuni, obligaţiuni şi real estate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO